Hamsterhjulet

Som psykoterapeut og parterapeut hos Parterapi-parterapeut.dk i København ser jeg alt for mange klienter, der mistet sig selv i parforholdet og hamsterhjulet. Manges lykke er kommet til at afhænge af partneren og partnerens glæde eller karrieren og de materielle goder.

Stolthed kan være godt for hjernens belønningscenter, men et liv i hamsterhjulet og et overfladisk forhold til sig selv og partneren kan være belastende for parforholdet. Samtidig er dårlige relationer, et dårligt parforhold og parforholdsproblemer en sikker opskrift på ulykke. Det er således ikke uden grund, at procesorienteret og relationel coaching og psykologisk behandling i form af parterapi, sexologisk samtaleterapi, imagoterapi og familieterapi, er nogle af de mest effektive behandlingsformer.

Frihed, ansvar og lykke

Med den store eksistentielle frihed, har vi også fået et stort ansvar for vores egen lykke. Og med de mange muligheder, kan vi ikke væres os andet bekendt at være lykkelige. Så når vi ikke lige er lykkelige hele tiden, kan det næsten ikke være uden skyld, skam og sorg. Samtidig lever mange i en stresset hverdag med mange ukontrollerbare og usikre faktorer, der give anledning til bekymring og angst. Som bekendt bliver man heller ikke lykkelig af stress og angst. Stress, angst, skyld, skam, sorg og lavt selvværd er således ofte gennemgående emner i psykoterapien og parterapien.

Man kan næsten ikke spørge en ven, hvordan det går, uden at få at vide at vedkommende er stresset. Det er blevet en trend. Ikke blot kulturelt, men også fordi skyld og skam faktisk aktiverer belønningssystemerne i hjernen og kortfristet giver en form for falsk lykkefølelse.

Det samme gælder bekymring og angst. Ikke i sig selv. Men ved bekymring kan vi snyde hjernen til at tro, at vi gør noget ved tingene. Mentalt altså – ved i det mindste at fortælle os selv, at vi da tænker over problemerne og bekymrer os. Mange oplever således også straks en forbedring, i de øjeblik de ringer for at booke psykoterapi eller parterapi.

Fire tips til lykke og et bedre parforhold

Psykoterapi og parterapi støtter jer i at navigere i dette felt ved at finde jeres egne svar, så I kan skabe det parforhold og den lykketilstand I ønsker. Der findes dog også praktiske gør-det-selv tips til lykke – som virker. Hvis man fx skulle koge godt 2500 års østerlandsk filosofi ned, kan det siges med tre ord – værdsættelse (taknemmelighed), medfølelse (kærlighed) og meditation (mindfulness).

Det bakkes nu op af hjerneforskningen. Med baggrund i UCLA hjerneforskeren Alex Korp’s arbejde, er der fire sikre veje til lykke. De gennemgås nedenfor, suppleret med praktiske tips og øvelser. Jeg har selv benyttet mig af de fire tips og har ligeledes via psykoterapien, sexologien, imagoterapien og familieterapien positiv evidens for at de fire tips. Lyder det for enkelt? Prøv selv.

Taknemmelighed

Med taknemmelighed kan vi både skabe en større lykkefølelse og dæmpe vores angst. Ved at være taknemmelige booster vi teknisk set neurotransmitterne dopamin og serotonin. Og ved at være taknemmelige over for andre inkl. partneren, booster vi aktiviteten i det sociale dopaminkredsløb. Ved både at mærke, udstråle og udvise denne taknemmelighed over for omverdenen, andre og partneren, opstår der en smittende effekt, som skaber en selvforstærkende positiv spiral.

Derfor er anerkendelse, påskønnelse og taknemmelighed et vigtigt element i parforholdet og parterapien. De 3-A’er kalder man det også: Attention, affection and appreciation. De 3-A’er samtidig de tre hovedveje til at forebygge utroskab med.

Gør selv øvelsen

Skriv ti ting ned du er taknemmelig for i dit liv og parforhold. Eller noter dig mentalt en ting du kan være glad og taknemmelig for, inden du om aftenen lægger dig til at sove. Eller stop op en gang i mellem, særligt hvis har det skidt, og spørg dig selv hvad du kan være taknemmelig for lige nu. Stort som småt, det gør ingen forskel.

Faktisk viser forskningen at det heller ikke gør noget, om du kan finde noget at være taknemmelig for eller ej. Selve scanningen og søgeprocessen virker positivt neurologisk og kropsligt. Blot det at huske sig selv på at scanne for taknemmelighed, har en selvforstærkende effekt samtidig med at det styrker den emotionelle intelligens. Det eneste det kræver, er lidt øvelse og tålmodighed. Og så er det samtidig gratis psykoterapi og parterapi – hvis I gør det sammen i parforholdet.

Sæt ord på de negative følelser

Det lyder som en gammel traver fra psykologen, at sætte ord på de negative følelser. Men neuropsykologien og evidens fra psykoterapien / parterapien beviser på ny, at det virker. Omvendt ved de fleste allerede godt, at det ikke hjælper at undertrykke de negative følelser. Det giver typisk kun bagslag. Som man fx kender det fra undertrygt vrede og sorg, der ofte sidenhen blot dukker op som diffuse kropslige symptomer, angst eller depression.

Gør selv øvelsen. Bliver du overfaldet af negative følelser eller går du rundt med diffus utilfredshed, frustration eller ubehag, så sæt dig ned og scan din krop og dig selv mentalt. Mærk din krop fra top til tå. Lyt til dine tanker og mærk dine følelser. Når de begynder at tage form, så sæt ord på følelserne, uden at analysere, vurdere eller dømme dem. Og endnu bedre, prøv om du kan finde en label, et symbol, et billede eller en metafor for dine følelser. Prøv så at veksle lidt mellem følelsen og din label. Spørg dig selv, hvorfor du har det sådan lige nu? Og hvad er det du ønsker? Det kræver blot lidt tid og praksis. Samtidig er det helt gratis psykoterapi og parterapi – hvis I fx gør det sammen i parforholdet.

Tag beslutninger

Beslutningstagning reducerer både ubehag og stress samtidig med at du løser problemerne. Det skaber målrettethed, fremdrift og resultatspor, som du kan være stolt af og glæde dig over. På den måde bruger du din hjerne konstruktivt og effektivt samtidig med at du reducerer din bekymring og angst.

I takt med du tager beslutninger forandrer du også dit syn på verdenen og dig selv. Du får en oplevelse af større indflydele og kontrol. Så sker det gode i dit liv, ikke længere kun ved tilfældigheder. Ved at du nu selv tager beslutningerne får du også større lyst og det er lysten der drive værket. Ellers bliver det ligesom med træningscentret – noget man skulle eller burde og derfor ikke gider. Det glæder altså begge veje. Vi vælger ikke kun de ting vi godt kan lide, vi kommer også til at elske de ting vi selv vælger. Men derudover er der en faldgrube mere. De fleste har en tendens til at tro, at de skal tage den bedste beslutning. Den bedste beslutning findes sjældent samt koster alt for meget energi og tankevirksomhed (bekymring).

Mange ender således med at blive overvældet og handlingslammet. Den gode-nok-beslutning er ofte god nok, samtidig kommer du videre, får mere kontrol og lærer undervejs af dine beslutninger – som du løbende kan optimere. Perfektionisme er ofte et tema i parterapien, men lad det ikke komme dertil. Som man siger – det bedste er ofte det godes værste fjende.

Gør selv øvelsen. Tag udgangspunkt i punkt 2 og find et fokus. Eller start med noget der er nemt, haster og giver gode resultater. Når du har fokus på dit problemområde, udfordring eller opgave, så udvælg en til tre beslutninger du vil tage den dag og før dem straks ud i livet. Se resultaterne, evaluer, anerkend og ros dig selv – for hvad som helst – beslutningen, indsatsen, handlingerne, processen, resultaterne, erfaringen … brug taknemmeligheden. Også selvom det kunne havet været bedre.

Det er kun feedback, tag det som en læring. Og husk at alle har lov til at begå en fejl og at lære af det. Er det omvendt en stor beslutning, som du tøver på, så sov på det. Brug øvelsen i pkt. 2 til at mærke efter hvordan din beslutning føles næste dag, inden at du fører den ud i livet. Det kræver egentligt blot lidt praksis og disciplin, men din coach, psykoterapeut eller parterapeut kan også hjælpe dig. I så fald er dit forarbejde ikke spildt, men gratis psykoterapi / parterapi.

Berøring

Nærhed og berøring er fuldkommen undervurderet. Berøring udløser først og fremmest oxytocin, dernæst og i processen typisk også serotonin og dopamin samtidig med, at kortsolniveauet reduceres. Alt sammen er godt for os, velværet og lykkefølelsen. Der er dokumenteret mange andre fordele. Lige fra bedre matematiske kompetencer til bedre søvn og smertereduktion.

Relationer, nærhed og berøring er i det hele taget afgørende for hjernen og lykkefølelsen samt stresshåndtering i øvrigt. Forskning og evidens fra psykoterapi / parterapi viser fx at fem kram om dagen i fire uger, skaber en big-time lykkefølelse. Men i det daglige kan det også blot være et håndtryk eller et skulderklap. Med partneren kan man desuden holde i hånd, sidde i arm eller ligge i ske. Sex er også godt, men berøringen behøves ikke altid at være seksuel. Nærheden kan i princippet også opnås gennem en telefonsamtale eller med et kæledyr. Men sms virker bare ikke – heller ikke her.

Gør selv øvelsen. Ved hjælp af punkt 2, så mærk hvordan du har det og hvad du savner samt hvordan og hvor ofte du ønsker nærhed og berøringen. Prøv dig frem og tjek ved hjælp af pkt. 2. Har du en partner, så send denne artikel til din partner. Tal om det og find jeres værdier, behov og grænser. Det kan nogle gange være svært. Særligt hvis I undervejs ikke er helt enige, må afvise hinanden og kommer ind i jeres afvisningstemaer og tilknytningstemaer. Det er ok, men så ring og book en konsultation i parterapi hos Parterapi-parterapeut.dk i København.

Af Parterapi-parterapeut.dk

I enhver krise er der en mulighed og en læring.
Parterapi-parterapeut.dk i København hjælper med at gøre snublesten til trædesten.

Konsultation i psykoterapi, imagoterapi og parterapi

Du kan læse mere om effektivt koncept i parterapi.
Eller booke konsultation i parterapi, imagoterapi eller psykoterapi på tlf. 61661900.
Hvis du kan lide denne artikel/blog, kan du dele via Share nedenfor
eller at forwarde linket: blog.parterapi-parterapeut.dk/#post63.
Er du ikke tilmeldt bloggen om parforhold og parterapi, kan du sende en email:
www.parterapi-parterapeut.dk/please-call-me-once.html
Eller at RSS’e via ikonet nederst i kolonnen til højre.

Tips til parforholdet og kærligheden

Facebook: www.facebook.com/parterapi.parterapeut

Twitter: www.twitter.com/Parterapeuten

Instagram: www.instagram.com/parterapi

Pinterest: www.pinterest.dk/parterapi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *