Skip to main content

Sexolog & sexologisk parterapi

Parterapeut med speciale i seksualitet, sexliv & sexologi

Sexolog & sexologisk samtaleterapi


Problemer med seksualiteten, sexlivet og parforholdet

For de fleste er kærlighed og seksualitet tæt forbundet.

Mange oplever, at når der er knas i parforholdet, så er der også knas i sexlivet og omvendt. Men der er også eksempler på et fantastisk parforhold og et dårligt sexliv. Eller et parforhold fuld af skænderier og et blændende sexliv.

Det kan være svært at blive enige samt at forene og balancere de to områder. Særligt ved psykologiske problemer, sygdom, krise, tab, sorg, alkoholproblemer og utroskab. Andre har udfordringer med eksempelvis seksuel identitet, seksuelle værdier, seksuel praksis, tilnærmelser, afvisning, frekvens eller kvaliteten i sexlivet. Det kræver dialog og hjælp fra en sexolog og parterapeut.

Hvis parforholdet er i krise, hjælper Parterapi-parterapeut.dk først og fremmest til stabilisering. Så eksempelvis frustration, vrede, stress, angst eller depression håndteres hensigtsmæssigt, og der bliver plads til mere følsomme, hjertelige, kærlige, intime og erotiske emner.

Sexologisk parterapi styrker jeres kærlighed til hinanden og ikke mindst hjælper jer med at finde gnisten i soveværelset igen. Derfor tilbyder Parterapi-parterapeut.dk helhedsorienteret sexologisk samtaleterapi. Det omfatter jeres individuelle mål og det I har behov for – relation, krop, helbred, mindset, psyke og sjæl.

Seksualiteten har desuden seks grundlæggende funktioner og er et af de tre hovedområder i parforholdet. Det, metoder og meget andet, kan du læse mere om nedenfor.

Få lysten, intimiteten & sexlivet tilbage i parforholdet


For at bevare gnisten og for at få sexlivet til at fungere, er en del af løsningen at tale om de seksuelle præferencer og udfordringer.

Professionel sexologisk samtaleterapi handler dog sjældent direkte om sex.

Det handler ofte mere om kommunikationen, relationen, samspillet og baggrunden for dine og din partners værdier, følelser, tanker og erfaringer såvel som fantasier, drømme og ønsker.

Det omfatter også jeres historie, paradigmer og mindset.

Så snart der lukkes op for dialogen, åbnes der op for tillid, nærhed og intimitet i parforholdet. Det skaber rum for glæde, nydelse, kreativitet, leg og læring.

Et godt sexliv er lige så vigtigt som et godt parforhold og begge dele er afgørende for helbred, forplantning og livskvalitet.

Med hjælp fra en professionel sexolog og parterapeut får du og din partner støtte til at skabe en sikker ramme. Sammen finder I et fælles sprog og en god tone.

Når isen først er brudt, opleves det befriende, livgivende, skabende og dejligt at få talt ud om sex, seksualitet, sig selv og relationen.

Find gnisten 

Få flow i kærligheden 

Få lysten igen og skab et bedre sexliv

Få hjælp til kontakten, relationen og intimiteten

Sexologisk forebyggelse, krise, behandling & udvikling


Du behøver ikke føle, at der er problemer i soveværelset for at søge sexologisk samtaleterapi.

Et godt sexliv er både forebyggende og healende. Det giver overskud, livsmod og ressourcer til at mestre vanskelige situationer, stress og sygdom.

Der er mange praktiske, helbredsmæssige, medicinske, traumatiske og psykosociale faktorer, der kan true sexlivet og reproduktionen.

Sexlivet kan være begrænset, men der er altid plads til en grad af seksuel kontakt og udfoldelse.

Alle har ret at blive anerkendt for deres seksualitet, og det er vigtigt ikke at lukke helt ned for seksualiteten, når det er svært.

Dialog er afgørende og samtaleterapi reparerer, vedligeholder og holder dialogen i gang.

Et effektivt forløb, der virker


Uanset hvad du og din partner vælger af fokus, eller om I kombinerer parterapi og sexologisk samtaleterapi, får I seriøs og professionel samtaleterapi i øjenhøjde.

Som sexolog respekterer Parterapi-parterapeut.dk dine og din partners grænser, fortrolighed og sårbarhed. Sexologisk parterapi er forandringssøgende. Derfor er det vigtigt, at I også er villige til at konfrontere det, der er svært og at sætte handling bag ordene.

En fælles forudsætning for sexologisk samtaleterapi er stabilitet og en god dialog. Derfor starter mange af forløbende med rammesætning, afklaring og psykologisk kommunikation.

Vi snakker om stabilisering, åbenhed og anerkendelse. Varme og humor falder ofte naturligt og giver et  behageligt og kærkomment løft.

Det skal hverken gå langsommere eller hurtigere, end at alle kan være med.

Sexologisk samtaleterapi handler om dialog


Selvom problemer i sexlivet kan synes som store problemer, der er svære at håndtere. Så skal der ofte ikke meget til.

Ofte er det nok med lidt dialog, afklaring og anerkendelse.

Mange tænker, at det kan være svært og skamfuldt at tale om sex. Men det er det ikke for en professionel sexolog og parterapeut. Her finder du og din partner en, der er vant til at tale om det søde, sjove, frække, forbudte og svære samt det kærlige, erotiske og praktiske i sexlivet.

Sex er både livets krydderi og det der gør at vi overlever som art.

Sex er i virkeligheden enormt opløftende at tale om. Både i forhold til parforholdet, situationen, processen og terapien. Det bringer jer tættere på hinanden samt åbner op for forskelligheder, forståelse, energi, kreativitet, samskabelse og nyskabelse.

Derfor kan der opstå kriser i sexlivet


Forandringer og kriser i livet som sexlivet, kan komme pludseligt eller glidende. Uden at vi bemærker det.

Det hænder, at vi med tiden bliver klogere på os selv, krop og præferencer, eller at de ændrer sig med alderen samt vores erfaring og udvikling.

Andre gange er udfordringen, at der er opstået problemer eller en ufrivillig pause i den seksuelle aktivitet.

Det kan eksempelvis være på grund af fysiske og sociale forhold som:

  • graviditet
  • sygdom
  • abort
  • sorg
  • alkoholproblemer
  • svigt
  • krenkelse
  • utroskab
  • arbejdsliv
  • stress
  • angst
  • depression
  • søvnbesvær
  • parforholdsproblemer

Kriser i sexlivet kan også bunde i tilknytningsmæssige og relationelle udfordringer. Problemer med at opbygge og vedligeholde en sund og autentisk tilknytning samt gode og nære relationer.

Hvis de seksuelle udfordringer relaterer sig til tilknytningsproblemer eller familiedynamikken, er der bl.a. mulighed for at supplere med imagoterapi.

Har du brug for en sexolog?


Vil du gerne vil vide mere om sexologisk terapi er det rette for dig og din partner?

Så ring 61661900.

Haster det får I en tid inden for en uge.

Er det akut, kommer I til med det samme.

REFLEKSIONSSPØRGSMÅL FØR SEXOLOGISK PARTERAPI
  • Hvad er sex for dig?
  • Hvordan har du det med at tale om sex?
  • Hvad er det rigtige ordvalg for dig?
  • Fungerer dit sexliv lige så godt som dit parforhold?
  • Er I enige om frekvens, seksuelle præferencer og praksis?
  • Hvordan fungerer det med tilnærmelser og afvisning?
  • Kender I jeres tændingsmønstr og turn-offs?
  • Hvordan har du det med dig selv og det at være mand/kvinde?
  • Hvad får dig til at føle dig som mand/kvinde, anerkendt, sexet, eftertragtet… ?
  • Hvad er din personlige identitet, kropslige identitet og seksuelle identitet?
  • Hvad er din seksuelle historie og hvilken indflydelse har den på dit nuværende sexliv?
  • I hvilken grad er din seksuelle identitet integreret i dig selv og i dit liv?
  • Hvor god er du til at realisere dine seksuelle præferencer, fantasier og seksuelle praksis med din partner?
  • Har et mis-match fx ført til undertrykkelse, et hemmeligt liv eller utroskab?
METODE FOR SEXOLOGISK SAMTALETERAPI

Den erotiske kraft og sexologi

Den erotiske kraft forbinder parret og holder det sammen.

Fysisk gennem sex, følelsesmæssigt gennem kærlighed, mentalt gennem fantasi og visioner, psykologisk gennem karakteren og relationelt gennem kontakt, dialog energi og samskabelse.

Styrken i denne kraft kan være forskellig parterne imellem, ligesom den kan svinge over tid. Vores seksuelle identitet definerer os og vores relation til os selv, vores krop, omverden og samtid – som individ og par.

Som sexolog er Parterapi-parterapeut.dk af den antagelse, at dynamikken mellem os samt vores psyke, seksualitet og identitet hænger sammen.

Der er mange forskellige måder et par kan forholde sig til og udtrykke deres energi, seksualitet og seksuelle praksis. Seksualiteten har desuden seks vigtige funktioner, og de seksuelle problemer er ofte et spejl af de relationelle problemer og omvendt.

Seksualiteten spiller derfor en symbolsk rolle i parforholdet, som ikke altid er let at forstå og at balancere. Mange forsøger uden held ubevidst at tilpasse seksualiteten til idealerne i stedet for deres sande jeg.

Er I interesseret i at komme tættere på hinanden og jer selv samt at finde jeres sande jeg? Så er imagoterapi også en mulighed.

I kan også tage en gratis partest, hvis I ønsker et mere generelt overblik over hvordan det står til i parforholdet.

Sexologisk samtaleterapi, seksualitet og praktiske øvelser

Metoden er primært samtaleorienteret.

Det er ikke påkrævet, at I gør fysiske øvelser. Hvis I ønsker det, kan der anvises hjemmeopgaver, som kan udføres i jeres private rum.

Disse kan både være fysiske som ikke fysiske samt seksuelle som ikke seksuelle.

Mange begår den fejl at tale om sex i sengen. Når der skal tales om sex, er det ofte bedst udenfor soveværelset og under en afstemt ramme som i det terapeutiske rum.

I det parterapeutiske rum foregår dialogen i et tryg og anerkendende ramme. I bestemmer selv agendaen, samt hvilke emner I vil arbejde med. Udgangspunktet er måske sex, men ofte handler det mere om det bagved.

Så sex er et godt samtaleemne. Det styrker jeres fælles rum, samhørighed og fællesskabsfølelse. Det giver også mulighed for heling, personlig udvikling, kreativitet, sjov, leg og læring.

Kærlighedens geometri og sexologi

Jfr. Robert J. Sternberg er erotikken et af de tre hovedområder i parforholdet. For at parforholdet og sexlivet skal være velfungerende er det vigtigt at de to parter skaber en hensigtsmæssig balance mellem:

  • Intimitet, fortrolighed og venskab
  • Passion, lidenskab, erotik og seksualitet
  • Commitment, forpligtelse og engagement

Det og meget mere kan du læse om på bloggen

Seksualitetens seks R’er i sexologien

Seksualiteten har ifølge Krop, sygdom og seksualitet (2006) af Graugaard, Møhl og Hertoft overordnet seks funktioner (De seks R’er):

  • Reproduktion (sex som forplantning).
  • Relation (sex som et forhold og relationsdannelse).
  • Respekt (sex som indsigt og indblik i egne og partnerens grænser).
  • Rehabilitering / recovery (sex som healing eller håndtering af samlivsproblemer og genetablering af kontakt).
  • Rekreation (sex som nydelse, leg og kreativitet).
  • Relaksation (sex som afslapning og afspænding).

Seksualiteten udvikles under de første syv til ni år af barndommen, hvor mange desværre oplever at blive krænket, skammet eller tabuiseret. Det er således også emner der tages op i terapien.

Sex er lige så naturligt som at spise, sove og trække vejret. Vores seksualitet følger os gennem hele livet, så hvorfor ikke lade den blive en integreret og fortrolig del af os selv og parforhold. Ved at tale om seksualiteten bliver den aftabuiseret og en naturlig del af vores livskvalitet.

Sex er livsbekræftende.

De sexologiske ærktøjskasser

I den sexologiske samtaleterapi benyttes der, afhængig af problemstillingen, en række forskellige værktøjskasser.

De narrative metoder er f.eks. gode til at hjælper os med at fortælle, forstå og omskrive vores historier. De gestaltterapeutiske metoder er ofte gode til det kropslige, sociale, personlige, uafsluttede og fremadrettede. Det hjælper os bl.a. med kontakt, selvregulering, integration og autencitet. Imagoterapien hjælper os med at forstå vores ophav, identitet, dynamik og skjulte strategier. Og de kognitive metoder hjælper os bl.a. med at forstå vores tanker, paradigmer og mindset og adfærd omkring seksualiteten. Yoga, par-yoga og tantra er med til at skabe forbindelse, nydelse, dybde og helhed mellem krop, sind, psyke, krop og seksualitet.

PLISSIT-modellen ved sexologisk samtaleterapi

De sexologiske samtaler gennemføres med udgangspunkt i den internationalt anerkendte PLISSIT model, der er udviklet af Jack Annon i 1976.

Udgangspunktet er, at der først opbygges tillid og tilladelse til at tale om og arbejde med de relevante emner (1. Permission). Herunder fastlægges rammen for dialogen – bl.a. hvad der skal tales om, hastighed, og hvor personligt dialogen må være samt sprogbrug.

Derefter tilbydes der information (2. Limited Information) og vejledning (3. Specific Suggestions). Det foregår typisk i en gensidig og samskabende dialog, der varierer over undervisning/ psykoedukation, coaching, psykoterapi og samtale.

De første tre faser afhjælper de umiddelbare udfordringer og de resterende håndteres gennem psykoterapi/ psykosocial terapi (4. Intensive Therapy).

UGU-modellen ved sexologisk samtaleterapi

Herefter er der UGU-modellen, der er en model for dialogisk information.

U står for at udforske, hvad klienten ønsker at vide. G står for, at der gives relevant information på en neutral måde. Og U står for, en udforskning af klientens reaktion og forhold til den nye information.

Hvis udfordringerne også omfatter somatiske eller andre specialiserede emner, samarbejdes der med andre specialister og sundhedssystemet.

Krop, kropsterapi og seksualitet

Der er ikke to mennesker eller par der er ens.

Nogle er mest til samtaleterapi og andre har brug for noget mere kropsligt. Andre igen en kombination.

Den sexologiske samtaleterapi kan derfor kombineres med kropsterapi. Som eksamineret krops- og gestaltterapeut samt certificeret Access Consciousness Body Process Facilitator og Access Consciousness Bars Facilitator, tilbydes der både Access Body Processer, Access Bars behandlinger og Access Bars certificeringer samt Energetic Body Process.

Access Bars kan i forhold til seksualiteten hjælpe dig til at komme tilstede i nuet og ned i kroppen. At finde ro, slappe af, slippe tankerne, sænke barriererne og justere kontrolniveauet. Hvordan vil det føles, hvis både du og din partner var fuldt tilstede og anerkendte jeres krop?

Udover at finde større fred og ro, så åbner Bars op for din mulighed for at arbejde med aldering, krop og seksualitet samt det at skabe forbindelser, livsformer og spiritualitet. Afhængig af din parathed kan Bars ligeledes understøtte kommunikation, kreativitet, håb og drømme samt glæde, sorg og heling.

Energetic Body Process / Energetic Facelift er en særlig kærlig, helende og livgivende kropsproces, der i virkeligheden rummer 30 energier og kropsprocesser. Det kan derfor være skridtet videre, når du er blevet fortrolig med Access Kropsterapi.

Det er aldrig til at vide, hvad man som klient er parat til at forandre, men Energetic Body Process/ Energetic Facelift har hjulpet mange klienter til integration, healing og forandring. Også ved f.eks. seksuelle hæmninger, traumer og dissociation.

Endelig kan Parterapi-parterapeut.dk supplere med yoga, yoga-terapi, par-yoga og tantra.

BAGGRUND & ERFARING MED SEXOLOGISK SAMTALETERAPI

Jeg er eksamineret psykoterapeut med en fireårig uddannelse fra europæisk akkrediteret institut, hvor seksualitet er et af fire grundelementer i følelseslivet. Herefter er jeg desuden efteruddannet i seksualitet. Siden er jeg uddannet yogalærer og indenfor tantra.

Udover at være eksamineret i samtaleterapi, så er jeg som Access Consciousness Bars Body Process Facilitator og Access Consciousness Bars Facilitator også certificeret i kropsterapi. Derudover er jeg certificeret og international trænet parterapeut, sexologisk efteruddannet og medlem af Dansk Sexologforening.

Jeg er specialiseret i parterapi, seksualitet og utroskab – sexologisk parterapi – samt har haft praksis siden 2002.

Som sexologisk parterapeut modtager jeg løbende sexologisk supervision og efteruddannelse i seksualitet. Indenfor sexologien findes der mange fag-specialer og den enkelte sexolog har sin egen uddannelsesmæssige baggrund, erfaring og specialer.

Mit speciale som sexologisk parterapeut er de psykosociale (sociale og psykologiske) aspekter af seksualiteten hos voksne i parforhold og seksualitet i forbindelse med utroskab.

Emner og erfaring som sexolog

  • Kærlighed, nærvær, nærhed, kontakt og intimitet
  • Respekt, tillid, fortrolighed, åbenhed og hengivelse
  • Balancering mellem kærlighed, seksualitet og aktivitets niveau
  • Seksuel bevidsthed, sprogliggørelse, italesættelse og dialog
  • Kommunikation, ordvalg og fælles sprog omkring seksualitet
  • Kærlighedens fem sprog og undskyldningernes fem sprog
  • Seksuelle tanker, overbevisninger og værdier
  • Seksuelle ønsker, drømme, fantasier og tændingsmønstre
  • Parternes seksuelle historie, baggrund og erfaringer
  • Seksuelle forventninger og forventningsafstemning
  • Grænser, at sige til og fra samt ikke at give op for hurtigt eller for sent
  • At give og at tage samt at bringe balance i det og de forskellige behov
  • Sensitivitet, sensibilisering, krop, kropsbevidsthed, sansning og erogene zoner
  • Repræsentationssystemer og præferencer
  • Dagsrytmer, frekvens, timing, planlægning og forberedelse kontra spontanitet
  • Passion, erotik, lyst, lyst til at få lyst, sexlyst, optakt, tilnærmelser og forspil
  • Spænding, afspænding, nydelse, glæde og livskvalitet
  • Sex, leg, fantasi, kreativitet, energi og livsenergi
  • Jalousi, utroskab, utroskabsfølelser i.f.m. fx internet, pornografi og chat
  • Skyld, skyldfølelse, samvittighedskvaler, undskyldning og tilgivelsens
  • Kontrol, hæmninger, blokeringer, præstationsangst, turn-off’s og den vanskelige samtale
  • Selvværd, selvtillid, kønsidentitet og seksuel identitet, værdier, normer og idealer
  • Selvopfattelse, selverkendelse, body image, selvbillede, anderledeshed, generthed og skam
  • Roller, feminitet, maskulinitet, følgeskab, lederskab, magt og magtfordeling
  • Ubalance, spændinger og konflikter – find gnisten og få gang i sexlivet igen
  • Udfordringer i forbindelse med behandling for barnløshed/ fertilitet
  • Genoptag/ revitalisering af sexliv ved graviditet, barsel, fødsel, børn, krise m.v.
  • Ubalance mellem egen og parforholdets seksualitet
  • Ubalance mellem parternes seksuelle behov og seksualaktivitet
  • Ubalance mellem parternes seksuelle praksis
  • Anomali, sygdom, diagnoser, stress, angst, depression, medicin og medicinering
  • Udfordringer omkring befrugtning, kunstig befrugtning og assisteret reproduktion
  • Problemer omkring rejsning/impotens, præmatur ejakulation og orgasme
  • Problemer omkring dyspareuni (smerter) og vaginisme (kramper)
  • Problemer omkring psykoseksuelle udviklingsforstyrrelser
  • Seksuel afvigelse samt seksuelle udviklings- og orienteringsforstyrrelser
  • Nedsat eller manglende seksuallyst, aseksualitet og seksuel aversion
  • Seksualitet i parforhold, hvor fx den ene har været udsat for overgreb*
  • Øget seksual aktivitet og sexafhængighed
  • Porno- og chat-afhængighed

Da jeg typisk får henvendelser omkring sexafhængighed i forbindelse med utroskab, har jeg skrevet om emnet under utroskab.

Sexafhængighed kan være lige så stræk som ved narkotika, og hvert år er der mange der mister deres job og parforhold på grund af misbrug og afhængighed.

Ved utroskab og nogle former for seksuel praksis, kan der desuden opstå sexologiske spørgsmål i forbindelse med økonomiske forhold, graviditet og kønssygdomme / seksuelt overførte sygdomme (STD = Sexually Transmitted Disease og STI = Sexually Transmitted Infections).

HVAD BRINGES OP TIL SEXTERAPIEN?

Det er meget forskelligt, hvilke emner klienterne bringer op.

Alt er velkomment.

Nogle ønsker udelukkende parterapi, hvorefter det hurtigt sætter skub i sexlivet. Andre ønsker at arbejde direkte med deres seksuelle praksis, hvorefter de straks oplever en positiv virkning og flow i deres kærlighedsliv.

De fleste bliver overrasket over, hvor lidt der skal til for at tænde følelserne og udvikle den fysiske dimension af sexlivet. Nogle finder eller udvikler sågar en tantrisk og spirituel dimension via sexologien.

Terapien kan samtidig hjælpe parterne med at balancere jeres kropslige og følelsesmæssige seksualitet. Undervejs lærer I også, hvordan de kan slippe noget af kontrollen, gøre sig mere åbne, håndtere sårbarheden og sætte grænser samt at skabe balance mellem det at give og tage.

Sexlivet er som så meget andet styret a vores sind, mindset og paradigme. Nogle forhold er således dybt programmeret i vores paradigme i underbevidstheden. Hvis det viser sig at være en blokering, vil det kræve et mindshift og en omprogrammering af paradigmet. Hvis der er behov for et større paradigmeskifte, så læs mere i menuen under Coaching.