- Hvornår skal man søge skilsmisse
- Hvad er en god-nok grund til at lade sig skille
- Hvordan påvirkes omverdenen af skilsmissen
- Hvornår og hvordan søger man skilsmisse
Hvornår er grunden til skilsmisse god nok
Jeg er som parterapeut blevet interviewet i forbindelse med grevinde Alexandra og Martin Jørgensen’s skilsmisse. Af det der officielt er blevet meldt ud, lyder det til at være en meget central, menneskelig og naturlig grund, som parret har givet som årsag til deres skilsmisse.
Smerten ved skilsmisse
Skilsmisseprocenten i Danmark er desværre høj (ca. 50%) og den er endnu højere for andengangsægteskaber (ca. 70%). At blive skilt er en tragisk begivenhed for alle implicerede. Ikke mindst for de børn der måtte være involveret. Ligeledes en tragisk nyhed for alle der kender eller kan relatere sig til parret og familien. Og når beslutningen om skilsmisse først er taget, så er det forhåbentligt det bedste af flere onder. Så når de fleste bliver skilt, er det fordi de ikke kan og vil mere, fordi de har gjort hvad de kunne samt fordi de ikke ser anden udvej og fordi det ikke længere giver mening at blive sammen.
Forebyggelse, afklaring, behandling og udvikling
Hvis et ægtepar endnu ikke er nået til det punkt hvor skilsmisse er den eneste udvej, er der bl.a. evidens fra bl.a. amerikansk forskning omkring Marriage Checkup fra bl.a. NICHD, at et afklarende par-tjek kan være forebyggende. Hvis der omvendt først er opstået lette til middelsvære problemer i parforholdet og sexlivet, kan parforholdet typisk reddes ved et kort og intensivt forløb i parterapi og/eller sexologisk samtaleterapi – se links nederst. Hvis parret således blot er commitede til processen samt parate, fokuserede og arbejdsomme, kan parforholdet, ægteskabet og familien typisk stadig reddes.
Retten til skilsmisse
Ønsker et ægtepar skilsmisse, kan det i dag ske med eller uden forudgående separation. Hvis et ægtepar ikke ønsker at fortsætte ægteskabet, har de ret til separation. Siden den 1. juli 2013 er det muligt at blive skilt med det samme og uden forudgående separation. Før denne dato kunne man efter 6 eller 12 måneders separation søge om skilsmisse. I visse tilfælde som fx ved utroskab, kan man blive skilt uden forudgående separation. Hvis et ægtepar ikke er enige, kan ægteparret dog normalt først blive skilt, når ægteparret har været separeret i seks måneder.
Fra 1. december 2014 skal ægtepar ansøge om separation eller skilsmisse digitalt. Det koster 900 kr. (2015) at få behandlet en sag om separation eller skilsmisse. Hvis der samtidig tilvælges en vilkårsforhandling, skal der yderligere betales et gebyr på 1.000 kr. (2015).
Ægteparret vælger selv om ægteparret vil komme til et møde i Statsforvaltningen – den såkaldte vilkårsforhandling. Her fortæller en sagsbehandler, hvad det indebærer at blive separeret og skilt. For at bevillige separationen og siden en eventuel skilsmisse skal Statsforvaltningen sikre sig, at parret er enige om deres fælles forhold. Ægteparret skal således være enige om, hvorvidt een af jer skal betale ægtefællebidrag til den anden og hvis parret bor i lejebolig, skal ægteparret være enige om hvem der eventuelt skal blive boende og fortsætte lejemålet. Parret skal desuden være opmærksomme på deres pensionsordninger, gruppelivsforsikringer og ATP.
Hvis et ægtepar ønsker afklaring, at teste beslutningen, at give parforholdet en ekstra chance eller hjælp til farvelterapi er der mulighed for selvbetalt Skilsmisseterapi hos Parterapi-parterapeut.dk.
Tips til parforholdet og kærligheden
Du kan også følge med på: www.facebook.com/parterapi.parterapeut
Eller på: www.twitter.com/Parterapeuten
Eller: http://plus.google.com/115591983982998045497
Eller: www.instagram.com/parterapi