Af Kasper Larsen

Psykoterapeut med speciale i parterapi

Featured Image

Parforhold, økonomi, løgn, utroskab og parterapi

  • Hvorfor lyver vi om økonomi og privatforbrug?
  • Hvad betyder løgn og tillid i parforholdet?
  • Hvilke tabuer er der i parforholdet?
  • Hvad har økonomi og utroskab med hinanden at gøre?

Knap en halv million lyver om økonomi og forbrug i parforholdet

Jeg blev for kort tid siden, som parterapeut hos Parterapi-parterapeut.dk i København, interviewet af BT. Det sket i forbindelse med at YouGov foretog en undersøgelse om parforhold og økonomi, der viser at mange eksempelvis lyver om privatforbruget. Men hvorfor det? Og hvad er det der sker, når vi ikke får talt ud eller har tabuer i parforholdet?

Tabuer i parforholdet og parterapi

Mange par synes ellers at de taler åbent og ærligt om tingene. Alligevel ender de fleste med ikke at komme ind til det væsentlige og kernen af problemerne. Andre får ikke talt ud og fundet holdbare løsninger. Andre igen venter eller fejer tingene under gulvtæppet, til det vokser og bliver for sent. De fleste har således et eller flere skeletter i skabene eller lig i lasten. Enten i form af mangel på dialog, uheldige udtalelser, tidligere hændelser og uafsluttede situationer eller svigt, krænkelser, manipulation, løgn, fortielser og tabuer. Og jo længere man venter, jo sværere bliver det. For nogle ender det som et usynligt næsehorn midt i dagligstuen – alle ved at det er der og alligevel forsøger man at undgå det. Det er ikke godt for stemningen og parforholdet. Derved opstår der behov for støtte i form af parterapi.

De klassiske tabuer og parterapi

Nogle gange får vi ikke talt sammen, fordi tingene bliver taget for givet. Andre gange skyldes det at der er ting, der er svære, pinlige eller ubehagelige at tale om. Men det kan også være af misforståede hensyn. Eller fordi der er tale om egentlige tabuer. Der er ofte en eller flere ting vi ikke taler om i parforholdet, ægteskabet og familien. Som coach, sexolog, parterapeut, imagoterapeut og familieterapeut er det min erfaring fra parterapien og familieterapien, at disse tabuer ofte er meget individuelle. De klassiske tabuer handler dog typisk om psykologiske problemer, sygdom, abort, død, alkohol, sex, utroskab, religion, politik og penge.

Den vanskelige samtale og parterapi

Tabuerne og tavsheden kan sætter ar i psyken og sjælen, hvis man ikke tidsnok får psykoterapi, kriseterapi eller sorgterapi. Det går ofte udover parforholdet, ægteskabet, familien og andre nære relationer eller kapaciteten og indsatsen på jobbet. For som almindelige mennesker er vi ikke altid professionelt klædt på til at håndtere disse sårbare, kritiske og vanskelige samtaler med vores nære. Ikke at forklejne de private samtaler. De private og de professionelle samtaler er derimod et supplement til hinanden samtidig med at de tjener hvert deres formål.

Psykoterapi eller parterapi

Parterapi-parterapeut.dk i København får således mange henvendelser fra individuelle klienter, par og familier, der på overfladen blot ønsker lidt psykoterapi, parterapi eller sexologisk samtaleterapi for gængse psykosociale problemer. Men når vi taler om det under parterapien, viser det sig ofte, at der nedenunder ligger ubehandlede eller ikke færdigbehandlede psykologiske problemer som stress, angst, depression, sorg, alkohol eller utroskab.

Hvorfor er der behov for parterapi?

Det er ikke blot smertefuldt og sorgfuldt, når der ikke bliver talt ud. Det giver ofte følelser af fx forladthed, isolation, skyld og skam samt relationelle problemer i parforholdet og familien. Det kan også gå udover kærligheden og selvkærligheden. Eksempelvis er depressionsprocesser, utroskabsprocesser og sorgprocesser meget individuelle samtidig med at de kan være lange og pulserende. Det er svært for de pårørende at følge med til samt at blive ved med at lægge øre til. Det kan være som om, at det aldrig er nok eller godt nok. For den samtalepartner der ikke er klædt professionelt på, vil jo altid have svært med at ramme behovet og målet. Desuden skal den pårørende jo netop blive i den private rolle og relation. Hvorimod den professionelle psykoterapeut / parterapeut, kan indtage den professionel rolle og relation.

Med parterapi er systemet i behandling

Risikoen er som minimum, at der ikke bliver talt ordentligt ud samt at mindst en af parterne føler sig overset, svigtet, forladt, forkert eller ikke anerkendt. Derfor er det vigtigt med individuel psykoterapi, kriseterapi og sorgbehandling eller relationel psykologisk behandling i form af parterapi / imagoterapi. Fordelen ved procesorienteret og relationel psykologisk behandling i form af parterapi er netop, at det ikke kun individerne, men også systemet der får støtte og behandling – så systemet ikke modarbejder, men i stedet understøtter processen. Det behøver ikke at være lange terapeutiske forløb. Man kan også komme for blot at få tjekket, om man har været ordentligt rundt. Man kan starte med en alm. konsultation eller et par-tjek og få syn for sagen eller benytte det korte og effektive koncept for parterapi.

Ophav, familie, dynamik og parterapi

Andre tabuer i parforholdet kan være ting, der er vanskelige at blive enige om. Det kan være … Hvor skal vi bo? Hvordan vil vi leve? Skal vi have børn eller skal vi have flere børn? Andre eksempler er svigerforældre, børneopdragelse, seksualitet, alkoholproblemer, medafhængighed samt prioritering af tid og penge. Disse forhold afhænger ofte af parternes forskellige ophav, familie og kultur. Parterapi støtter ikke blot til indsigt, men også til værdiafklaring, forening og fælles vision – et fælles syn på kærligheden, parforholdet, ægteskabet, familien og fremtiden. Parterapi støtter dermed parret i at skabe en fælles psykologisk kontrakt og en fælles forståelse af relationen, seksualiteten og samlivet. Ofte kan det klares med parterapi, men er familien også ramt er der mulighed for familieterapi. Og hvis man er nysgerrig på sin egen og partnerens psykologi og dynamik samt søger det levende parforhold på første klasse, er der også mulighed for imagoterapi / imago parterapi.

Tillid, løgn, utroskab og parterapi

Et godt parforhold er baseret på tillid, tryghed, fortrolighed og åbenhed. Derfor kan fortielser, forvrængninger og løgn altid være skadeligt for parforholdet. Selv omkring små forhold og utroskab. Fordi, hvad kan man så stole på og ikke? Hvornår tales der så sandt og ikke? Og kan den anden partner, så også tillade sig at lyve? Det er klart, at jo større overskud der er på følelsernes konto, jo flere veksler kan der trækkes. Men selvom der altid er mulighed for parterapi, vil jeg som parterapeut hos Parterapi-parterapeut.dk i København, ikke anbefale at man tager chancer. For når skaden først er sket, så kræver det parterapi. Især hvis der både er tale om løgn og utroskab.

Utroskab, usikkerhed og parterapi

Er der først opstået løgn og utroskab i parforholdet, kan det føles som at det hele går i opløsning, at gulvtæppet forsvinder under én samt at der opstår tvivl om alt. Hvem er du, når du kan lyve og begå utroskab mod mig? Hvem er jeg, når du kan lyve og begå utroskab mod mig? Det rammer identiteten, virkelighedssansen og orienteringssansen. Alt bliver kaos. Løgn og utroskab sætter spørgsmål ved alt og drager alt i tvivl. For mange er løgnen netop den største smerte ved utroskaben.

Forskellige former for utroskab og parterapi

I dag taler man ikke kun om én form for utroskab, men eksempelvis om emotionel utroskab, seksuel utroskab og økonomisk utroskab. De fleste opfatter dog ikke en lille hvid løgn om prisen på et par sko som økonomisk utroskab. Men det er måske ikke første gang og det kan bunde i at man ikke er økonomisk lige, fordægthed, separate liv eller underslæb. Derfor påvirker økonomisk utroskab åbenheden, fortroligheden, tilliden og trygheden i parforholdet. Penge er både magt og følelser. Der kan fx opstå følelser som misundelse, skyld, skam og sorg. Parterapi ved utroskab kan både være forebyggende og behandlende. Men hvis skaden er sket, kan parterapi ved utroskab støtte jer i at få ryddet op, finde hinanden, få tilgivet og forsonet samt at komme videre sammen efter utroskaben.

Parterapi med speciale i utroskab

Parterapi-parterapeut.dk i København er specialiseret i proces- og udviklingsorienteret parterapi omkring utroskab, krise, sygdom, død, tab, sorg og vækst. Hos Parterapi-parterapeut.dk i København har parterapeuten over 25 års erfaring med relationelle og psykologisk udviklings- og forandringsprocesser som bl.a. konsulent, underviser, coach, psykoterapeut, supervisor, alkoholbehandler, sorgterapeut, familie- og parterapeut. Læs mere på hjemmesiden om indsigt og transformation via par-tjek, parterapi, imagoterapi, sexologisk samtaleterapi, individuel psykoterapi og sorgterapi. På hjemmesiden og på BT’s hjemmeside finder du også den føromtalte artikel. Ellers se under presseinfo.

Af Parterapi-parterapeut.dk

I enhver krise er der en mulighed og en læring.
Parterapi-parterapeut.dk i København hjælper med at gøre snublesten til trædesten.

Konsultation i psykoterapi, imagoterapi og parterapi

Du kan læse mere om effektivt koncept i parterapi.
Eller booke konsultation i parterapi, imagoterapi eller psykoterapi på tlf. 61661900.
Hvis du kan lide denne artikel/blog, kan du dele via Share nedenfor
eller at forwarde linket: blog.parterapi-parterapeut.dk/#post62.
Er du ikke tilmeldt bloggen om parforhold og parterapi, kan du sende en email:
www.parterapi-parterapeut.dk/please-call-me-once.html
Eller at RSS’e via ikonet nederst i kolonnen til højre.

Tips til parforholdet og kærligheden

Du kan også følge med på: www.facebook.com/parterapi.parterapeut

Eller på: www.twitter.com/Parterapeuten

Eller: http://plus.google.com/115591983982998045497

Eller: www.instagram.com/parterapi