Skip to main content

Online familie & parforhold / parterapi / familieterapi

Hvad betyder internettet for parforholdet og familien?

Flere og flere spørger mig som familie- og parterapeut om internettets indflydelse på privatlivet. Hvad der er normalt og ikke samt hvad der er løsningen og ikke. Det er der selvfølgelig ingen entydige svar på, men nedenfor en kommentar samt reference til nogle af de artikler der p.t. er at finde på området.

Nogle fortæller mig i min praksis som familie- og parterapeut, at de er online og dimser hele tiden samt at det forstyrrer deres nærvær og samvær. Det er ikke mindst vigtigt med voksenkontakt for børnene, da det er en væsentlig kilde til deres udvikling. For de voksne som øvrige, er det slet og ret det der validerer relationen samt skaber livskvalitet og mening. Men de er ikke opmærksomme, til rådighed og tilgængelige. De savner reel kontakt og fælles aktivitet. De forbander det og deres devices langt væk. De oplever det som en spændetrøje og føler sig som misbrugere. Det kan være den ene yderlighed.

En anden yderlighed er de klienter der laver en onlinepolitik eller som balancerer det på andre måder samt priser sig lykkelige og slet ikke fungerer uden deres smartphones og de ti online synkroniserede googlekalendere deres patchworkfamilier har til dem selv, børnene og deres eks’er. Et web af elektronik der gør deres dag effektiv og fleksibel samt hjælper dem med at organisere alenetid og fællestid. Udenfor som indenfor, fysisk som ikke og huslig som rekreativ – opgaveløsning, samspil, fælles oplevelser, grin, leg og læring. For dem er det en vigtig teknologi i deres samliv og samspil, der hjælper dem med at bevæge sig ind og ud af den menneskelige kontakt og fællesskabet i en travl og kompleks hverdag.

Hvor udbredt er det?

De fleste er enige i at internettet er kommet for at blive samt at de praktisk set er afhængige af det. I 2013 gik 73% af danskerne dagligt på internettet via pc’en, mens 46% brugte en mobilen og 32% brugte en tablet. Det er en fordobling af niveauet fra 2011, der af mange betragtes som gennembrudsåret for det mobile internetforbrug. Kilde: DR medieudvikling 2013. Og angående netdating, så er 38% af danskerne ifølge en Gallup-måling foretaget for Berlingske i 2011, klar til at finde en partner via netdating, mens op mod hver fjerde allerede har gjort brug af netdating. Derudover lyder konklusionen fra en amerikansk undersøgelse fra Chicago University, der er publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) samt omtalt i Time Magazine, at onlineforhold holder længere end forhold der er begyndt på traditionel vis.

Hvad kan man gøre?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert svar, men vanens magt er stor og vi spejler os i hinanden – børnene ikke mindst. Det handler om hvad der virker for jer. Der er dog en ting der ikke virker og det er kompromisser. Det er nok meget modsat af hvad de fleste er opdraget til, men i familie- og parforhold er Compromise = Kiss of death. Det svare til, at den ene part vil have koldt og at den anden vil have varmt vand, hvorefter man som et kompromis blander det kolde og det varme vand – ingen får det de ønsker! Der mange muligheder, men reelt set kun alternativ og det er forhandling. Men en psykologisk forhandling og ikke en forhandling som man fx kender fra erhvervslivet. Som familie- og parterapeut underviser jeg i psykologisk forhandling og hjælper familier og par gennem familie- og parterapien til at finde ud af hvad de ønsker, at udtrykke det på en respektfuld (assertiv) måde, at skabe en anerkendende dialog og at forhandle på en sund måde. For nogle er bevidsthed gennem italesættelse og dialog nok. For andre er det nyttigt med fx værdiafklæring, normer, aftaler, husregler eller en politik som retningslinje.

Diverse artikler

Familien Trajano hænger sammen online
http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/ECE2303854/familien-trajano-haenger-sammen-online/

Næsten samtlige 13-årige er på sociale medier
http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/internet/ECE2253672/naesten-samtlige-13-aarige-er-paa-sociale-medier/

Sociale medier binder adskilte søskende sammen
http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/familieliv/ECE2178205/sociale-medier-binder-adskilte-soeskende-sammen/

Børn bliver skræmt på nettet
http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/internet/ECE2269856/boern-bliver-skraemt-paa-nettet/

Sådan sikrer du, at dit barn ikke ser noget skadeligt
http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/ECE2220259/saadan-sikrer-du-at-dit-barn-ikke-ser-noget-skadeligt/

Her er fem ting, du ikke bør lægge på Facebook
http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/digitaltguider/ECE2277021/her-er-fem-ting-du-ikke-boer-laegge-paa-facebook/

Hver anden overvåger deres børn på sociale medier
http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/familieliv/ECE2037035/hver-anden-overvaager-deres-boern-paa-sociale-medier/

Onlineforhold holder længere
http://sondagsavisen.dk/2013/23/onlineforhold-holder-laengere.aspx

Mange har begået utroskab via internettet – sociale medier, utroskabssites, datingsites… Cyberspace og #afhængighed #utroskab #parforhold
Mere om #parterapi #familieterapi #parterapeut #parrådgivning #utroskab #imago

Af Parterapi-parterapeut.dk

I enhver krise og forandring er der en en læring og en mulighed.
Parterapi-parterapeut.dk i København hjælper med at gøre snublesten til trædesten.
Parterapi-parterapeut.dk tilbyder også supervision, coaching og ydelser til erhvervslivet.

Konsultation i psykoterapi og parterapi

I kan læse mere om parterapi på www.parterapi-parterapeut.dk.
Eller book en konsultation i psykoterapi / parterapi på tlf. 61661900.

Tips til parforholdet og kærligheden

Facebook: www.facebook.com/parterapi.parterapeut
Twitter: www.twitter.com/Parterapeuten
Instagram: www.instagram.com/parterapi
Pinterest: www.pinterest.com/parterapi

Læs mere om …

Parterapi
Parterapeut

Online
English

Priser
Booking

Under Specialer kan du læse mere om utroskab, seksualitet, stress, angst og depression, sorg, alkoholproblemer i parforholdet og voksne-børn af alkoholikere i parforhold.

Under Andre ydelser kan du læser mere individuel psykoterapi, imagoterapi, familieterapi, access bars & body processer og access bars & body kurser.

I menuen finder du også mere om bl.a. supervision, coaching og parterapi til erhvervslivet samt presseinfo og pressekit.

Kasper Larsen, mba
Eksamineret psykoterapeut med certificering i parterapi og speciale i utroskab og krise.
Certificeret coach med speciale i mindset, paradigmeskift, kvantespring og turnarounds.

© Kasper Larsen, 2014. All rights reserved.

Skrevet af
december 28, 2018