Skip to main content

Kommunikation, imagoterapi, parforhold og parterapi

Det handler om relationer … relationen er din læremester ©

Blog med inspiration til parforholdet og ægteskabet – bliv klogere på parforholdets psykologi.Bloggen omhandler relationer, samliv, kærlighed, sexliv, parforhold, parterapi og familieterapi. På bloggen publiceres der jævnligt gratis artikler, nyheder, værktøjer og tips m.v. Få hyppigere og mindre opdateringer via Twitter, Pinterest, Instagram og Facebook.. Du kan share, RSS’e og tilmelde dig pr. mail, så bliver du informeret når der kommer nyt. Du kan ligeledes invitere din partner/andre til at følge bloggen, det er gratis og anonymt.

Kasper Larsen, cert. coach og exam. psykoterapeut cert. med speciale i parterapi Efteruddannet som sexolog, familieterapeut, alkoholbehandler, mentor, supervisor og konsulent. Specialisering i problemløsning, kommunikation, relationer, parforhold, samliv, sexliv og utroskab. 25 års erfaring med relationelle og psykologiske krise-, sorg-, udviklings- og forandringsprocesser
Læs mere om psykoterapi og parterapi i København Valby på www.parterapi-parterapeut.dk

Kommunikation, imagoterapi, parforhold og parterapi

Psykologisk kommunikation > Imagoterapi > 3 imago værktøjer

 • Hvordan skaber man en mere anerkendende dialog i parforholdet?
 • Hvordan etablerer man en forandringsskabende dialog i parforholdet?
 • Hvordan vender man den negative spiral til kærlighed, kontakt og heling?
 • Hvad er imagoterapi, imago-parterapi og imago-dialog?
Gratis værktøjskasse til kommunikation i parforholdet og ved parterapi

Nedenfor 3 tips til anerkendende, kærlig, helende og forandringsskabende dialog i parforholdet. De 3 værktøjer kan både anvendes i jeres parterapi hos Parterapi-parterapeut.dk samt ved jeres egen proces derhjemme. Denne værktøjskasse er samtidig syvende kapitel i den eBog om psykologisk kommunikation, I gratis får med på rejsen ved Parterapi-parterapeut.dk’s Koncept i parterapi. De fleste erfarer desuden at disse principper også kan anvendes i professionelle relationer som fx på arbejdet.

Imagoterapi og imago-parterapi

Parterapi-parterapeut.dk anvender efter behov flere forskellige værktøjer fra forskellige værktøjskasser. En af værktøjskasserne er imagoterapien og et af værktøjerne i imagoterapien, er imago dialog-dialogen.

Imago-dialogen / imago-samtalen er samtidig fundamentet i imagoterapien, som skaber basis for jeres samarbejde, kommunikation, mentalisering og tilknytning i parforholdet inkl. den fortsatte terapeutiske proces, heling og udvikling. Derudover er der selve kernen i imagoterapien, der består af den psykoterapeutiske metode, teknik og proces i imagoterapien.

Da imago-dialogen / imago-samtalen er så effektiv og universel, tilbydes alle klienter hos Parterapi-parterapeut.dk elementer af denne. Så snart at der er basis og interesse for et egentligt forløb i imagoterapi, er der mulighed for det. Man kan deltage alene eller tage sin partner med til imagoterapi. Hvis man tager sin partner med til imagoterapi, er det samme pris for to. Læs mere imagoterapi og imagoterapi for singler på dating. Psykoterapeuten og parterapeuten hos Parterapi-parterapeut.dk er certificeret imagoterapeut og har arbejdet professionelt med imagoterapi i godt 10 år. Imagoterapi tilbydes desuden både på dansk og engelsk.

Imago-dialog og imago-samtale

Nye og gamle klienter hos Parterapi-parterapeut.dk

Der er mange nye klienter, der har haft glæde af at læse om imago-dialogen / imago-samtalen. Og der er mange nuværende som tidligere klienter, der har spurgt om jeg ville lægge værktøjerne offentligt på nettet, så de kunne læse op og repetere.

Derfor følger der nedenfor en kort instruks til de tre niveauer i imago-dialogen / imago-samtalen. Selvom det er meget enkelt, så bliv ikke skuffet, hvis I ikke straks kan få det hele til at virke i første omgang. Det kan være udfordrende og kræve personlig støtte i form af instruktion, træning og tilpasning ved en psykoterapeut og parterapeut med speciale i imagoterapi.

Opstart og rammesætning til imagoterapi og imago-dialog / imago-samtale

Inden I starter på selve imago-dialogen derhjemme, kan det være en fordel at sætte rammen og scenen. Fx tid, ro og fred. Sæt to stole overfor hinanden. Sørg for selvstøtte i form af fx grounding og centrering. Skab øjenkontakt. Prøv at se på hinanden med fordomsfri, positive, nysgerrige og kærlige øjne, selvom situationen måske er svær. Start med en anerkendelse eller værdsættelse. Vælg hvem der taler og hvem der lytter og fastlæg et emne.

Imago-dialogen niveau 1: Spejling

Den helt enkele version af imago-dialogen består af en spejling:

 • 1. Det jeg hører dig sige …
 • 2. Er det rigtigt forstået?

Der er rigtig mange fordele ved dette værktøj. Det nemmeste er at prøve det af og se hvad det gør for dig og din partner. De fleste oplever hurtigt, at de fx undgår misforståelser og føler sig mere forstået og anerkendt. Hvorefter kærligheden og sexlivet hurtigt kan genblomstrer for de fleste. Der er lagt mange kræfter i at udvikle og optimering ovenstående to små sætninger. Det vil være en meget lang forklaring her. Prøv det i første omgang blot af, hvis du har modstand på ordvalget. Ellers book en konsultation i imagoterapi hos Parterapi-parterapeut.dk, så I kan få tilpasset og optimeret værktøjet til jeres talemåde, situation og behov.

Det er en kunst at sige noget med få og korte sætninger. Det er ligeledes en udfordring høre, tænke og tale klart, hvis man er farvet af følelserne og fortiden eller har de sorte briller på (NSO). Bliv derfor ikke skuffet, hvis I prøver det derhjemme uden en parterapeut, og der ikke straks sker mirakler. Det er måske blot et udtryk for, at I har potentiale for parterapi og imagoterapi.

Imago-dialogen niveau 2: Validering og indføling

Den lidt mere avancerede version af imago-dialogen består af validering og indføling:

 • Spejling: Det jeg hører dig sige … er det rigtigt forstået?
 • Validering: Så giver det mening at …
 • Indføling: Så kan jeg forestille mig at du føler/følte: 1 … 2 … 3 …

Med de to ekstra trin, vil partneren ikke blot føle sig spejlet, men også føle forståelse og empati. Altså, føle sig set, hørt og taget alvorligt. Det i sig selv, kan forandre parforholdet og ride stormen af enhver kritisk situationer i parforholdet. Det vil desuden kunne danne basis for en mere forandringsskabende dialog. Men igen, giv ikke op. Nogle par kan det næsten med det samme og af sig selv. Mange andre har brug for støtte i form af parterapi og imagoterapi.

Imago-dialogen niveau 3: Forandring og heling

Det tredje niveau af imago-dialogen, sigter i første omgang mod forandring, ved frustration. I anden omgang sigter imagoterapien mod, at I bliver jeres egen parterapeut.

Parforholdet er både en scene hvor dybe sår kan aktiveres og en platform hvor heling og personlig udvikling kan skabes gennem relationen i parforholdet og imagoterapien. Tredje niveau består af ti trin hver 1-4 + 6-8 + 10 er for den der taler, nr. 5 er til lytteren og 9 er en fælles dialog:

 • Det der frustrerer mig er …
 • Når jeg oplever det, så får jeg en følelse af …
 • Så er mit impuls / så reagerer (in-/eksternt) jeg ved …
 • Derefter fortæller min indre stemme mig / siger jeg til mig selv …
 • Resumé af nr. 1-4: Spejling, validering og indføling …
 • Det / den følelse minder (evt. helt tilbage til barndommen) mig om …
 • Min allerstørste længsel har altid været …
 • Mine tre aktuelle (forandrings)ønsker (til dig) er 1 … 2 … 3 …
 • Aftale: Spejling (de tre ønsker), spørg om partneren vil og svar tydeligt …
 • At du vil imødekomme mig på den måde betyder …

Som I kan se, kan I hurtigt komme langt og dybt med imagoterapi og imago-dialog samtidig med, at det både kan blive sensitivt og komplekst. Derudover er imago-dialogen både handlingsorienteret, forandringsskabende og helende. Med disse værktøjer alene, kan I blive jeres egen parterapeut. Men gå varsomt frem og book straks en konsultation i imagoterapi, hvis det driller. Hvis det ikke umiddelbart lykkedes for jer, skal I ikke forcere det eller gøre ondt værre.

Af Parterapi-parterapeut.dk
I enhver krise er der en mulighed og en læring.
Parterapi-parterapeut.dk i København hjælper med at gøre snublesten til trædesten.
Ovenstående principper anvendes også i professionel coaching ved ErhvervsCoach®.

Konsultation i psykoterapi og parterapi

I kan læse mere om parterapi på www.parterapi-parterapeut.dk.
Eller booke konsultation i psykoterapi og parterapi på tlf. 61661900.
Hvis du kan lide denne artikel/blog, kan du dele via Share nedenfor
eller at forwarde linket: blog.parterapi-parterapeut.dk/#post73.
Er du ikke selv på denne blok, kan du sende en besked.
Eller at RSS’e via ikonet nederst i kolonnen til højre.

Tips og feeds til parforholdet og kærligheden
Skrevet af
december 27, 2018