Skip to main content

Kærestetid og datingtips / Parterapi

 • Dating i parforholdet
 • Kærestetid og parforhold
 • Samliv og fælles aktivitet
 • Delagtighed og initiativ

Kærestetid i parforholdet

Som parterapeut oplever jeg dagligt i parterapien, klienter der har glemt at være kærester. Efter at forelskelsen fortager sig samtidig med at hverdagen, selvfølgeligheden og vanens magt tager over, glemmer mange par at være kærester. Parforholdet glider langsomt over i et venskab og familien bliver næsten som en maskine eller en fabrik – Family Inc. Det går ofte udover fællesskabsfølelse, kommunikation, dialog og problemløsning. Og dermed også fortrolighed, nærhed, intimitet – og for mange, sexlivet ligeledes.

Glemt at være kærester?

I parterapien kommer der således mange par der har glemt at være kærester og samtidig har problemer med kommunikation, skænderier, isolation og sexliv. En øvelse kan være at spørge jer selv, hvad I egentligt foretog jer den gang I var nyforelskede? Ja, de fleste tog på dating. Men, hvis jeg som parterapeut nævner det i parterapien, siger mange – hvorfor det, nu har vi jo scoret. Og derefter kommer de fleste par straks med serie gode undskyldninger, for ikke længere at date:

 • Penge, tid og børn
 • Arbejde, projekter og husbyggeri
 • Energi, overskud, kreativitet og fantasi
 • Vejrlig, mørke og kulde
 • Vilje, beslutningskraft og initiativ
 • Hverdagen, rutinen og vanens magt
 • Tv, pc og mobilos
 • Tosamhedens hyggevarme hængedøn

Det er måske også bedre at kalde det for en hyrdetime; som det hed i gamle dage. Egentligt er hyrdetime et bedre ord end dating, for det er mere dækkende da ordet blot betyder: Et tidsrum som to elskende tilbringer sammen alene.

Hvad gør din partner glad?

Det er vigtigt for parforholdet at vedligeholde, udvikle og fastholde de kærlige følelser, at søge hinanden og at deltage i hinandens liv samt at skabe fælles aktiviteter og erindringer. Der er intet der kommer af sig selv og hvis I gør som I plejer, så får I også de samme resultater. Så det er vigtigt at vide hvad der gør din partner glad – og så at gøre noget af det, bare en gang i mellem. Inderst inde ved de fleste det allerede, men spørg alligevel. Det er en god øvelse. Bare det at spørge viser interesse, nysgerrighed, initiativ, omsorg og velvilje. Allerede der, begynder I at vende den negative spiral.

Kreativiteten skal presses

For de fleste par, er der meget der dør sammen med kreativiteten. Og kreativiteten skal presses, særligt hvis det både kniber med tid, penge og børnepasning. Det fordrer nemlig hjemmedating. Ja, hjemmedating. Det lyder måske skørt, men det kan lade sig gøre. Derfor kommer der nedenfor et par forslag til hjemmedating, ud fra nogle af de klienteksempler jeg som parterapeut igennem tiden har hørt om i parterapien. Ikke at jeg forventer at du kan bruge dem alle, men måske blot een af dem kan stimulere din kreativitet.

Sæt jeres dates i system

Sæt det i system, men jeres eget system. Et som støtter op så I får det gjort og et som ikke dræber lysten, initiativet og fleksibiliteten. Som parterapeut oplever jeg via parterapien at de fleste får mest ud af at lade det gå på skift og at aftale hvor tit det skal være. Nogle beslutter endvidere en lille og enkel aften-date en gang om ugen eller hver fjortende dag samt en større heldags-date en gang om måneden eller en weekend-getaway en gang i kvartalet.

10 forslag til hjemmedating

1. Picknick hjemme

Tilbered en dejlig picnickurv sammen og arranger en picknick i haven, udestuen, på gulvet eller et andet sted i hjemmet. Gør lidt ekstra ud af det med lækkerier, ternet dug, stråhat, glas og ‘drinks’. Gør det romantisk med stearinlys, specialbelysning og musik eller naturlyde og fuglekvidder på mobilen.

2. En gastronomisk aften

Madlavninger er både en kærlig og kreativ proces, der styrker samspil, kommunikation, forhandling, beslutningstagning og problemløsning. Arranger en kulinarisk aften med en tre-retters menu, som i planlægger, køber ind til og laver sammen. Inden i sætter jer til bords, så sørg for at dresse op og at tage jer en ‘drink’. Sæt noget lækkert musik på eller lav en særlig playliste, hvis I er til det.

3. Filmaften / hjemmebio

Udvælg et par film, som I altid har ønsket at se sammen. Eller se alle afsnittene af den serie I aldrig fik set sammen. Eller vælg hver et par film, som I gerne selv vil se og vise kæresten – helst også en du tror at kæresten gerne vil se. Vær ikke for kritiske. Det kan godt være at din stil eller genre er lidt anderledes end kærestens, men så kommer i på besøg i hinandens univers og oplever noget nyt. Sæt det i scene med hvad I ønsker fx puder, tæpper, belysning, varme, snacks, mad, ‘drinks’ … Hold i hånd, sid på skødet, læg i ske … Og hvis en af jer bliver træt, så slap blot af og tag en lille lur under filmen. Hvis I har lyst, så tag en snak om filmen bagefter. Hvad gjorde indtryk, hvordan og hvorfor?

4. Massage

Sæt det i scene i soveværelset eller beklæd et bord med tæpper og lagn, hvis I ikke har en briks. Købe noget lækker massageolie, tænd varmen, sæt noget behageligt musik på, tænd stearinlys … og lad det så gå på skift. Det behøver ikke at være erotisk, hold det i første omgang til selve massagen. Det kan også bare være en skulder-massage, head-massage, øre-massage, hånd-massage eller fut-massage. Øv jer samtidig i at kommunikere. Lad det ikke være en gættekonkurrence. Lad den der skal masseres fortælle hvad, hvordan og hvor længe det ønskes. Og husk også at tage vare på dig selv, når du masserer.

5. Spa

Hvis I allerede har en spa, er det jo nemt nok. I kender allerede opskriften. Men så gør lidt ekstra ud af det. Gør det så personligt-professionelt og lækkert som muligt. Har I ikke en spa, så lav badeværelset om til jeres egen spa, en tyrkisk spa … Kombiner badning med frottering, frisering, dufte, olier, lys, manicures eller hvad I nu ønsker og kan rumme. Hold det ved det eller udnyt stemningen til mere intimt samvær.

6. Trubadur

Arranger en aften i kærlighedens tegn. Lav hver især en liste og find frem de tilsvarende romantiske kærlighedsdigte, -citater, -musikstykker, -filmklip, -blomster, -sweets, -drinks … Sæt aftenen i scene. Skift med at bombardere hinanden med jeres kærlighedserklæringer igennem kunsten, som de store mestre allerede har skabt. Du behøves ikke selv at være en trubadur, men hvis du har lyst kan du fx mime til musikken. Enhver med musiksamling eller internetadgang kan således være med og på den måde hurtigt blive en sand trubadur. Ellers gå på biblioteket og hent inspiration.

7. Game night

Uanset om I spiller videospil eller ej, så find et eller flere videospil og lær hinanden at spille og at spille sammen. Prøv noget nyt. Vælg hver et spil hver og prøv det af. Spil med og mod hinanden. Lav evt. en konkurrence. Hvis I ikke allerede spiller og ressourcerne er små, så start med gratisspil, pc, mobilos og et par apps. Hvis I bliver grebet, så købe evt. en spillekonsol.

8. Poker / brætspil

Arranger en spilleaften. Spil et spil i kender og spillede da I var nyforelskede eller lær et nyt. Prøv et voksenspil og et fjollet børnespil. Et I tidligere spillede og et I kunne tænke jer at prøve. Det kan også være et kortspil. Fx poker er blevet meget populært. Hvis I savner erotik og ikke synes at det er plat, kan I jo lave det om til strippoker. Eller leg Den flaskehalsen peger på. Trouth and dare etc.

9. Hjemmecamping

Mange elsker udelivet, naturen og camping, men får sig aldrig taget sig sammen eller afviser sig selv og hinanden på grund af vejret, myggene, underlaget, besværet … Men så lav hjemmecamping i haven, stuen eller udestuen. Hvis I ikke har et telt, så stimuler det indre barns kreativitet og byg en hule med tæpper, puder og soveposer. Mere kompliceret behøver det ikke at være!

10. En temaaften

Arranger en temaaften med fokus på fx Egypten, Afrika, Thailand, Amerika, Finland, Bolivien, Malie, Australien … Et eller andet sted som I interesserer jer for og/eller som I kunne tænke jer at rejse til og vide mere om – men måske ikke har børnepasning, tid, penge til. Research på landet og kulturen. Brug internettet og gå på biblioteket sammen. Find bøger, billeder, film og data om området samt de forskellige perspektiver og muligheder i landet. Lav et resumé, informer hinanden, læs højt og vis billeder eller film for hinanden. Køb ind, så I sammen kan lave nogle af de lokale retter. Spil noget af det lokale musik for hinanden. Klæd jer ud som de gør – måske blot en hat eller tørklæde. Ja, det er kun fantasien der sætter grænsen.

God fornøjelse!

Konsultation i psykoterapi og parterapi

I kan læse mere om parterapi på www.parterapi-parterapeut.dk.
Eller booke konsultationstid til par-tjek, parterapi eller parrådgivning på tlf. 6166 1900.

Hvis du kan lide denne artikel/blog, kan du dele via Share nedenfor
eller at forwarde linket: blog.parterapi-parterapeut.dk/#post49.

Er du ikke selv på denne blok, kan du sende en email:
www.parterapi-parterapeut.dk/please-call-me-once.html
Eller at RSS’e via ikonet nederst i kolonnen til højre.

Tips til parforholdet og kærligheden

Du kan også følge med på: www.facebook.com/parterapi.parterapeut

Eller på: www.twitter.com/Parterapeuten

Eller: http://plus.google.com/115591983982998045497

Eller: www.instagram.com/parterapi

Skrevet af
december 27, 2018