Skip to main content

Gaver fra ekskæresten, tab, sorg, sorgterapi og parterapi

  • Hvorfor gemmer vi gaver fra ekskæresten?
  • Er gaven blot en gave eller ender det som i Pandoras æske?
  • Om gaver fra ekskæresten, parforholdsproblemer og parterapi
  • Om gaver, seksualitet og sexologisk samtaleterapi
  • Om gaver, utroskab og parterapi omkring utroskab
  • Om gaver, tab, sorg, sorgarbejde, sorgbehandling og sorgterapi

Gaver fra ekskæresten og parforholdsproblemer

Der er som udgangspunkt ingen grund til at smide noget ud, man er glad for og som har værdi. Heller ikke en gave fra eks’en. Mange beholder derfor gaverne fra ekskæresten. Også selvom de er indtrådt i et nyt parforhold. Men gaverne samt deres følelsesmæssige og symbolske værdi, kan komme mellem dig og din nye kæreste samt forhindre dig i reelt at give slip og at komme videre.

Gaver fra ekskæresten og parterapi

Som parterapeut hos Parterapi-parterapeut.dk i København oplever jeg typisk problemet i forbindelse med par der søger parterapi, hvor den nye kæreste konstant føler sig mindet om sin partners ekskæreste(r), når denne konfronteres med eks’ens gaver. Det kan særligt give parforholdsproblemer, hvis kæresten er en samler og har mange gaver fra mange forudgående kærester. Især hvis det er personlige og intime gaver, som bæres eller bruges tæt på kroppen. Det kan fx være smykker, beklædningsgenstande eller større genstande, der tager plads i stuen eller soveværelset. Nogle gange er der på den måde, mange ekskærester tilstede i rummet (bevidstheden) på samme tid. Fx en ekskæreste på fingeren (en fingerring), en anden ekskæreste om halsen (en halskæde), en tredje på armen (en tatovering), en fjerde i soveværelset (en lampe, en vase … eller en krukke, som opr. i myten om Pandoras* æske).

Alt er jo følelser og energi. Det er således ikke selve genstanden, men de minder, følelser og den energi, der bindes i genstandene fra ekskæresten, der evt. også tager fokus og kommer mellem partnerne. Det kan også gøre det svært for den nye kæreste at finde ind og tage sin plads eller give fantasi og følelser om at man ikke er velkommen eller endda … jalousi og konkurrence. Oplever I parforholdsproblemer, er det en fordel at tage det i opløbet med fx et par-tjek eller en alm. konsultation i parterapi, hvor I kan danne jer et overblik. Herefter kan fortsætte i et kort og intensivt forløb i parterapi på klippekort. Læs mere om effektivt koncept for parterapi. Er I interesseret i indsigt i hinanden og selvindsigt samt at forstå jeres fortid og ophav, med sigte på at genskabe eller at skabe parforholdet på første klasse, er der også mulighed for forebyggende og fastholdende udviklingsterapi i form af imagoterapi / imago parterapi.

Gaver, sexlegetøj og sexologisk parterapi

En særlig intim form for gaver fra ekskæresten, kan fx bestå af sexlegetøj. Det repræsentere jo både ekskæresten og sandsynligvis også en særlig seksuel praksis med denne, som man evt. også gerne vil videreføre med den nye partner. Det kan næsten ikke undgå at skabe knuder i sexlivet og i parforholdet. Her er det klart bedst at smide disse gaver ud, inden den nye partner rykker ind, og så på ny at købe dette sexlegetøj sammen med den nye partner og etablere denne seksuelle praksis uden at referere til fortiden og eks’en. Hvad enten skaden er sket eller ej, så kan det kan være en delikat og sårbar dialog, hvor Parterapi-parterapeut.dk i København kan tilbyde at støtte i form af sexologisk samtaleterapi / sexologisk parterapi.

Gaver, utroskab og parterapi

Et særligt ømfindtligt punkt i parterapien er gaver i forbindelse med utroskab. De kan endda opstå længe efter at utroskaben er blevet psykologisk færdigbehandlet ved parterapi. Eksempelvis hvis partneren pludselig opdager, at en vis ring eller beklædningsgenstand er en gave fra den som partneren var utro med. Et andet ømfindtligt punkt er, hvis partneren opdager hvilke, dyre, smukke og personlige gaver, der er blevet bortgivet under utroskaben. Dels på grund af den økonomiske værdi og dels fordi det måske er gaver og opmærksomhed, som den forsmåede forud for utroskaben inderligt har ønsket sig. Men det kan også havde drejet sig om gaver i form af teaterbesøg, middage, weekendophold og rejser, der måske ovenikøbet nu ikke er råd til efter utroskaben. Har I udfordringer omkring utroskab, så læs mere om parterapi ved utroskab på hjemmesiden.

Gaver fra ekskæresten og sorgterapi

Det at gemme gaver fra ekskæresten, kan også handle udfordringer med at tage endelig afsked, at lide tabet og at gå gennem sorgen – altså en færdiggørelse af hele sorgprocessen – således at sorgarbejdet definitivt kan afsluttes. Det kan handle om det direkte tab og den direkte sorg, ved at man har mistet sin ekskæreste – uanset hvem der har slået op. Det kan også handle om det tab og den sorg, der vækkes ved bortskaffelse af gaven, som både har symbolsk værdi og minder om ekskæresten. Endeligt kan bortskaffelsen af gaven fra ekskæresten, vække tab og sorg i og med at denne handling symbolsk også repræsenterer et endeligt og uigenkaldeligt farvel.

For nogle er gaverne blot et kært minde og for andre kan det altså ubevidst være en neurotisk måde at undgå afsked, separation, tab, smerte og sorg. Relationer er et rytmisk fænomen der svinger mellem polerne kontakt og adskillelse. Krise, tab og sorg inkl. adskillelsesangst / separationsangst og underliggende temaer omkring tilknytningsproblemer / tilknytningstraumer er derfor en uundgåelig del af relationer, familie, parforhold, kærlighed og parterapi. Parterapi-parterapeut.dk i København tilbyder derfor også eller i kombination med familie- og parterapi relationsorienteret sorgterapi og sorgbehandling på et tilknytningsbaseret og mentaliserende grundlag.

Hvad skal jeg gøre med gaverne fra ekskæresten

Hvis det ikke er et problem, så kan gaverne jo blot beholdes. Er det et problem for dig, din nye kæreste eller hvis gaverne kommer i mellem jer, skal i tale om det eller søge parterapi. Hvis du skiller dig af med gaven fra eks’en, skal du vide at mindet om alt det gode stadig kan leve videre i hjertet samt at du jo gør det af nødvendige årsager og ikke for at kaste smuds på gaverne eller ekskærsten.

I de tilfælde at gaven har en økonomisk værdi, kan du sælge den i stedet for at smide den ud. På den måde får du glæde af pengene samtidig med at en anden får gavn af genstanden. Der kan være andre mellemveje, men jeg anbefaler som parterapeut umiddelbart ikke, at man eksempelvis smeder en vielsesringen om til en ørering, da det så stadig kan binde følelsesmæssig energi og minder om ekskæresten – både for dig og din nye kæreste, hvis denne kender forhistorien.

Parterapeutiske refleksionsspørgsmål

Du skal gøre op med dig selv: Hvad betyder denne gave for dig og hvordan påvirker den dig, partneren og parforholdet? Kommer gaven mellem jer og hvad handler det om? Har du svært ved at skille dig af med gaven fordi, den repræsentere endnu et tab? Er det ikke blot et kært lille minde, men handler det om ubearbejdet eller kompleks sorg over ekspartneren? Eller et endeligt tabe og en endelig sorg du ikke vil lide? Altså en endelig afsked.

Så skal du gøre op med dig selv, om det ville være bedre at tage ordentlig afsked, lide tabet, gennemleve smerten, sørge færdigt og komme videre i dit liv med din nye partner. Eller alternativt søge sorgterapi og sorgbehandling hos Parterapi-parterapeut.dk i København. Det kan som ovenfor også handle om adskillelsesangst, separationsangst, tilknytningsproblemer eller tilknytningstraumer. Hvis det er tilfældet tilbyder Parterapi-parterapeut.dk i København individuel psykoterapi såvel som relationel psykologisk behandling i form af parterapi, hvor du har mulighed for at involvere, arbejde med og få støtte fra din partner. Det vigtigste er at I taler om situationen, så I reelt forstår hinanden og kan finde en hensigtsmæssig løsning der tilgodeser jer begge.

Konsultation i psykoterapi og parterapi

I kan læse mere om effektivt koncept i parterapi.
Eller booke konsultation i parterapi, imagoterapi eller psykoterapi på tlf. 61661900.
Hvis du kan lide denne artikel/blog, kan du dele via Share nedenfor
eller at forwarde linket: blog.parterapi-parterapeut.dk/#post57.
Er du ikke tilmeldt bloggen om parforhold og parterapi, kan du sende en email:
www.parterapi-parterapeut.dk/please-call-me-once.html
Eller at RSS’e via ikonet nederst i kolonnen til højre.

Tips til parforholdet og kærligheden

Du kan også følge med på: www.facebook.com/parterapi.parterapeut

Eller på: www.twitter.com/Parterapeuten

Eller: http://plus.google.com/115591983982998045497

Eller: www.instagram.com/parterapi

Skrevet af
december 27, 2018