Skip to main content

Gratis guide med førstehjælp ved utroskab

Artikel: Guide for førstehjælp, selvhjælp og parterapi ved utroskab

Parterapi-parterapeut.dk i København har over 30 års erfaring i psykologiske krise-, udviklings- og forandringsprocesser. Samt over 15 års specialisering i psykoterapi og parterapi ved sidespring, affære og utroskab
Nedenfor finder du på baggrund heraf en kort guide til selvhjælp med overblik over hovedprocesserne for indsatsen ved utroskab. På bloggen og hjemmesiden under utroskab finder du desuden en artikelserie med massere af værktøjer og info omkring utroskab. På hjemmesiden finder du ligeledes en gratis parforholdstest, som refleksions- og dialogværktøj. I kan også booke en indledende konsultation, som et partjek, hvor I kan få professionel støtte til dialogen, syn for sagen og flere værktøjer.
I kan også booke et partjek, hvor I kan få professionel støtte til dialogen, syn for sagen og flere værktøjer. Men klik straks her på utroskab eller ringe 61661900 for parterapi, hvis skaden er sket. Husk at det aldrig er for sent. Hverken at forebygge utroskab eller at redde parforholdet og familien efter utroskab.

De tre faser ved utroskab

 • Bearbejdning af utroskaben
 • Genopbygning af tilliden
 • Genopbygning af parforholdet

Fase 1 Bearbejd utroskaben

 • Tal om utroskaben
 • Forstå de faktorer, som kan have bidraget til utroskaben
 • Undgå at bebrejde dig selv for utroskaben
 • Beslut om der er håb for parforholdet efter utroskaben

Den første fase i en krise efter utroskab er chokfasen. Her er typisk mange, modsatrettede og forbudte følelser, tanker og spørgsmål. Det er kaotisk, overvældende og svært selv at styre. Søg derfor straks parterapi ca. 24-72 timer efter erkendelsen, når den umiddelbare reaktion er over, så I kan få en rolig, afdæmpet og professionel dialog i en ekstern og neutral ramme hos parterapeuten.

Utroskaben har næsten altid en grund. Dog sjældent sex eller selve parforholdet. Oftere skyldes utroskaben situationen, muligheden og omstændighederne. Fx alkohol, overarbejde, ophold og rejser. Ellers spænding, bekræftelse, anerkendelse, nærhed og intimitet.

Der er dog ofte tale om en kombination af afsang, skuffelse, vrede og kommunikationssvigt eller manglende problemløsning. Ved parterapi omkring utroskab er der ikke to situationer og processer der er ens, så undgå at falde i stereotypernes faldgruber.

Stands straks utroskaben, men minimer ikke utroskaben ved at kalde det en lille misforståelse. Det hjælper heller ikke at bebrejde dig selv, for psykologisk set at få kontrol over problemet eller for at indgyde midlertidig håb og lettelse. Det er den der har begået utroskab, som har truffet det valg og som er ansvarlig for sin adfærd.

Omvendt, har I været to om det, hvis jeres sexliv, parforhold, relation, kommunikation og problemløsning ikke forud var tilfredsstillende. På den konto har I begge sandsynligvis noget at indse, lære, tage ansvar for og forbedre. Derfor at parterapi ved utroskab så vigtig. Endeligt gør det heller ikke processen bedre, hvis den utro part straffer eller spiller sig selv af banen.

Når den værste krise er overstået, så forhold jer umiddelbart til om der er håb for parforholdet og om det er værd at redde. Forhold jer til jer selv, partneren, parforholdet, styrker, svagheder, trusler og muligheder. Især mulighederne samt det liv, parforhold og familie I ønsker at skabe. Et kærlighedsforhold handler bl.a. om fascination, erotik og eksklusivitet – hvilket der selvfølgelig skal arbejdes på efter utroskab. Men der er også familie, historik, minder og ikke mindst venskabet.

Der er både fordele og ulemper ved at blive sammen og at blive skilt. Begge dele er en proces og et arbejde. Det er altid muligt at redde og udvikle parforholdet med parterapi, men det er jer der skal tage beslutningen og gøre arbejdet. Ca. 80% redder parforholdet med parterapi efter en krise som utroskab.

Der er altid et ‘hvorfor’ og et ‘hvordan’. Hvis I vil skilles, skal I vide hvorfor. Bliver I sammen, skal I via parterapien finde ud af hvordan. Hvis I beslutter jer for at gå videre og at give det en chance, skal I først have genopbygget tilliden og skabt det nye parforhold. Når I har gjort det, kan i mærke hvordan det er og tage stilling til, om det er det liv i ønsker, om I vil arbejde på at gøre det bedre eller om i vil skilles.

Fase 2 Genopbyg tilliden efter utroskab

 • Gør tiltag så tilliden genopbygges
 • Tal åben om utroskaben
 • Vid at tilgivelse er en mulighed
 • Tilgiv din partner og dig selv

Via parterapien skal I tale om og finde ud af hvordan i helt specifik genopbygger tilliden efter utroskaben. For efter utroskab er tilliden brudt og den utro part er ikke længere tillidsværdig. Men I kan etablere rammer, adfærd, kommunikation og procedurer, som er tillidsvækkende og tillidsskabende. Der er flere psykologiske og praktiske faktorer, som Parterapi-parterapeut.dk via parterapien kan støtte jer i at håndtere undervejs.

Spørg og tal åbent om utroskaben med respekt og værdighed. Læg kortene på bordet. Det er nu I har chancen til at være ærlige, autentiske og at komme tæt på hinanden. Ikke mindst at få bearbejdet sorgen. Det er svært, kringlet og der er mange faldgruber. Hvad er fx ‘need to know’, ‘nice to know’ og ‘not to know’? Men det hjælper Parterapi-parterapeut.dk jer bl.a. med at håndtere undervejs. Her er mange muligheder, metoder og procedurer.

Overvej derefter om det kunne være muligt at tilgive – på et tidspunkt. Det kan lyde bisart, men I skal først og fremmest nå frem til at kunne tilgive jer selv – det kan ihvertfald være en mulighed at starte der, hvis det er svært. Og tilgivelse er heller ikke et ‘must’ eller et krav for at kunne komme over utroskaben og videre sammen efter utroskaben.

Der er ingen der siger at selve utroskaben skal tilgives, men at mennesket bag måske kan tilgives. Tilgivelsesprocessen ved utroskab kan være lang og kringlet. Hav tålmodighed. Giv dig god tid til det og sorgprocessen – at give slip eller ‘letting go’ som man kalder det. Husk også at I er to om arbejdet. For den der har været utro, kan det kan være svært at sige det rigtige, som kan lede frem til en tilgivelse. Derfor får du også lige dette værktøj og guide med på vejen i Undskyld på 5 sprog.

Fase 3 Genopbyg et nyt parforhold efter utroskab

 • Få professionel hjælp i form af parterapi
 • Fortæl din partner, hvad du ønsker
 • Spørg din partner, hvordan du kan gøre parforholdet bedre
 • Genskab parforholdet gennem et samarbejde
 • Kommuniker jævnligt med din partner
 • Hav tålmodighed og stol på processen

Utroskab er som en øjeblikkelig skilsmisse, selvom man bliver sammen og går gennem krisen sammen. Så snart I er klar til det, skal I derfor via parterapien have talt om et fremtidigt liv og parforhold. Fortæl hvad I ønsker, tal om hvordan det kan blive bedre og find ud af hvordan I på ny skal kommunikere og samarbejde.

Det involverer at ryste posen – inkl. pligter, opgaver, roller, procedurer, normer, værdier, kultur, visioner, håb, drømme og mål. Men det kan også være økonomi, opsparing, forbrug, bolig, børn, familie, venner, husdyr, arbejde, karriere, pensionering, transport, rejse, mad, alkohol, sundhed, helbred, fritid, kærestetid, seksualitet og fælles aktiviteter.

I skal på ny tage stilling til jeres ‘hvorfor’ og ‘hvordan’. Nu handler det ikke længere om tiltrækning og kompatibilitet. Nu handler det om kreation og skabelse. Hvad I vil skabe sammen? Hvilken energi I vil skabe sammen? Og hvad I vil skabe sammen med den energi? Hvem I er og hvad vil det gøre jer til? Hvad der ellers er muligt? Og hvordan det bliver endnu bedre end det?

Nogle gange er handler det også om hvordan jeres maskinrum fungerer og hvad I har med i rygsækken. Hvilke psykologiske dynamikker det skaber, hvilke knapper I trykker på hos hinanden og hvad for mønstre det skaber. Derfor er parterapi heller ikke bare parterapi. For du eller parterapeuten kan jo ikke lave om på partneren.

Parterapi er psykoterapi med to voksne individer i en relation. Det er herigennem I får indsigt i jer selv samt kan vokse, udvikle og forandre jer til det bedre, større, lettere og sjovere. På den måde er utroskab, krise, parterapi og psykoterapi en udviklingsrejse, hvor snublesten bliver til trædesten og svagheder til styrker.

Parterapi-parterapeut.dk i København har mange metoder og værktøjskasser. De bedste og det bedste svar, er derfor dem I selv finder under parterapien og psykoterapien. Et særligt godt udviklingsværktøj er dog imagoterapi. Dertil kan der undervejs suppleres med Access Bars©, der både kan bidrage til at I får ro på, åbner op og skaber nye muligheder sammen. Ved utroskab lider sexlivet også ofte et knæk.

Alternativt åbner det op for at ryste posen samt sexologisk samtaleterapi, således at I kan få skabt jer et endnu bedre sexliv. Og hænger I fast i sorgen er der både mulighed for sorgterapi og Access Bars©. Andre får undervejs eller undervejs i livet psykologiske problemer som fx depression, angst og stress. Eller også er de måske vokset op i en dysfunktionel familie, som fx voksen-barn-af-alkoholikere og har svært ved at finde ro og at falde til i parforholdet og familie. Og hvis familien lider under utroskaben, er der siden også mulighed for familieterapi.

Q&A om utroskab

Artikler med praktiske svar omkring utroskab

I artikelserien med svar omkring utroskab, kan du læse mere om:

 • Hvad er utroskab?
 • Hvorfor opstår der utroskab?
 • Hvad er tegnene omkring utroskab?
 • Hvad er konsekvenserne ved utroskab?
 • Hvordan håndteres sorg ved bl.a. utroskab?
 • Hvordan tilgiver man utroskab?
 • Hvad siger statistikken om utroskab?
 • Hvad siger fyndord og citater om utroskab?
 • Førstehjælpsguide ved utroskab.

Af Parterapi-parterapeut.dk

I enhver krise og forandring er der en en læring og en mulighed. Parterapi-parterapeut.dk i København og online, hjælper worldwide klienter, par, familier, teams og ledere med at gøre snublesten til trædesten.

Hos Parterapi-parterapeut.dk i møder du Kasper Larsen, mba. Han er fra 1966 og EAP/EAGT eksamineret psykoterapeut og certificeret parterapeut samt sexolog. Kasper har over 30 års erfaring og løbende efteruddannelse på Masterlevel under godkendelse af American Psychological Association.

Han er specialiseret i utroskab og som noget særligt har han over 15 års specialerfaring i online-terapi per telefon og driver således en global online business i coaching og psykoterapi. Han behærsker dansk og engelsk samt tysk, fransk, norsk og svensk.

Kasper Larsen har været selvstændig siden 2002. Forud har han været top management konsulent i de største konsulenthuse. Som terapeut har han bl.a. arbejde i socialpsykiatrien samt med professionel alkoholbehandling. Til private tilbyder Parterapi-parterapeut.dk bl.a. psykoterapi, imagoterapi, familieterapi, parterapi, sexologi, access bars bodyprocesser og alkoholbehandling. Til erhverv tilbydes også supervision, coaching og kurser.

Konsultation i psykoterapi og parterapi

Du kan læse mere om parterapi på www.parterapi-parterapeut.dk.
Eller booke konsultation i psykoterapi, parterapi og sexologi på tlf. 61661900.

Tips til parforholdet og kærligheden

Facebook: www.facebook.com/parterapi.parterapeut
Twitter: www.twitter.com/Parterapeuten
Instagram: www.instagram.com/parterapi
Pinterest: www.pinterest.com/parterapi

Læs mere om parterapi …

Parterapi
Parterapeut

Online
English

Priser
Booking

Læs mere om utroskab …

På hjemmesiden kan du læse om utroskab og de tre fase I skal igennem for at komme sikkert over utroskabskrisen:

Utroskab • Krise • Stabilisering • Udvikling

Under andre ydelser kan du læser mere sexologipsykoterapiimagoterapifamilieterapiaccess bars body processer og access bars body kurser samt stress, angst & depressionsorgalkohol og voksen-barn af alkoholikere. I menuen finder du også mere om bl.a. supervision og coaching.

Blog med gratis værktøjer, ebøger og artikler om utroskab …

Hvad er utroskab?

Hvad er tegnene på utroskab?

Hvordan opstår der utroskab og er der ligefrem en formel for utroskab?

Hvad er de seks primære årsager til utroskab?

Utroskabens diagnose og anatomi

De to overordnede og tre underliggende faktorer ved utroskab?

Skal jeg sige at jeg har begået utroskab?

Hvad er konsekvenserne af utroskab?

Hvordan tilgiver man utroskab?

Hvordan heler man smerten efter utroskab?

Hvordan kommer man videre sammen med parterapi efter utroskab

Gratis guide til at komme over utroskaben

Undgå utroskab og afslut det gamle parforhold før et nyt

Tillid, selvtillid, mistillid og utroskab

Parforhold, økonomi, løgn og utroskab

Organiseret ditital utroskab

Følelser og ditital utroskab

Afhængighed og digital utroskab

Sexafhængighed og utroskab

Statistik om utroskab

Citater om utroskab

Kasper Larsen, mba
Eksamineret psykoterapeut med certificering i parterapi og speciale i utroskab.
Certificeret coach med speciale i mindset, paradigmeskifte, kvantespring og turnarounds.

© Kasper Larsen, 2021. All rights reserved.

Skrevet af
december 27, 2018