Af Kasper Larsen

Psykoterapeut med speciale i parterapi

Featured Image

Følelser og utroskab i cyberspace / Parterapi / Parterapeut

 • Internetjalousi / Facebook-jalousi
 • Internetutroskab / Facebook-utroskab
 • Flirt på chat, sms og e-mail
 • Følelsesmæssig utroskab
 • Fysisk utroskab
 • Datingsites for organiseret utroskab
 • Afhængighedsdannelse af cyperspace
 • Isolation og second life på internettet

Om venskabelig og amourøs kontakt og relationer
på internettet – sociale medier, chat, mails og sms.

Dette er en artikel i en mindre serie af artikler om
internettet, utroskab og teknologiafhængighed m.v.

Statistik omkring amourøs kontakt i cyberspace

Findes der nogle tal på området?

I følge en britisk undersøgelse er Facebook skyld i 33% af alle skilsmisser.
Citat MX den 20130617.

Det skønnes at Facebook spiller en rolle i 20% af alle skilsmissesager i USA.
Base Line, NDTV, New York Daly News.

25% af brugerne på Facebook har prøvet at blive dumpet på Facebook.
Base Line, NDTV, New York Daly News.

Der er tilfælde hvor folk er blevet slået ihjel for at ”Undfrind’e”.
Kilde: Business Insider, Forbs.

Hver dag uploades 300 mio. fotos på Facebook.
Kilde: Inquirer, The Telegraph.

Facebook-jalousi truer især nye parforhold, der har en kortere varighed end tre år.
Kilde: Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Lige nu er der på de to største datingsites 15.000 aktive profiler,
der åbent søger affærer uden om et fast forhold.
MX den 20080708.

Konsekvenser af amourøs kontakt i cyberspace

Hvad er konsekvenserne?

Overordnet set kan der via de sociale medier i cyberspace opstå internetjalousi, utroskab og afhængighedsproblematikker (herom senere på bloggen). Hvad der er utroskab og ikke, afhænger helt af den enkelte og den enkeltes grænser. Utroskab kan dog opstå enten i form af følelsesmæssig utroskab eller fysisk utroskab. Mange af de klienter der opsøger mig som parterapeut med henblik på parterapi, bevidner problemstillinger som:

 • Internettet tager tid fra real-life kontakt.
 • Storbrugere af fx Facebook har især tendens til at genoptage kontakt til ekskærester.
 • Kæresten får ondt i maven, når partneren like’r billeder og kommentarer fra sin eks.
 • Gamle følelser og minder kan blusse op.
 • Mange føler sig forbigået af den nærhed som partneren giver andre kontakter i cyberspace.
 • Nogle oplever partnerens adfærd på fx Facebook m.v. som følelsesmæssig utroskab.
 • Kontakterne i cyperspace kan lede til fysisk utroskab.
 • Cyberjalousi fører ofte til skænderier om fx tidligere partnere, værdier og intentioner.
 • Cyberjalousi fører til uforudsete problemer omkring privatliv, grænser, fortrolighed og tillid.

Udbredelse, begrænsninger og løsninger

Hvad er mine erfaringer som parterapeut?

Internettet inkl. sociale medier som fx Facebook er nu tilgængelig på de fleste mobiltelefoner m.v., som diskret og uforstyrret kan medbringes i de private såvel som fælles rum. Det er således ikke til at vide om og hvem partneren korresponderer med, når partneren er alene. Men partneren kan i princippet også sidde i samme sofa og chatte med en ekskæreste eller en potentiel date. Det kan være med til at skabe ekstra usikkerhed, utryghed, frygt og jalousi …samt kontrol. Lige som der kan opstå teknologiafhængighed kan behovet for indsigt og kontrol også udvikle sig til en afhængighed i sig selv – en afhængighed af at kontroller partneren og partnerens adfærd. Således en negativ selvforstærkende spiral, der kræver udredning af en parterapeut med erfaring i afhængighed og misbrugsproblematikker.

Nogle partnere bliver så frustrerede at de beder om at læse partnerens beskeder, mails og sms’er. Andre gør det uden tilladelse. Men at skaffe sig adgang til sin kærestens mails og sms’er skal dog nøje overvejes. Ifølge straffelovens §263 (brevhemmelighed samt freds- og æreskrænkelse) er det nemlig ulovligt og straffes med bøde eller fængsel i op til seks måneder. Parterne kan dog blive så frustreret at de føler sig nødsaget til at dele elektronisk korrespondance. Nogle udleverer således passwords til hinanden. Få, stadig, anskaffer apps der geografisk kan trace hinandens fysiske færden og ophold. Det er alle problemstillinger, der oftere og oftere drøftes i parterapien. Det hænder også, at man af forskellige årsager sletter sms’er, så partneren ikke kan læse dem, men at partneren efterfølgende efter aftale eller i hemmeligt indleverer smartphon’en til en konsulent der nu med moderne teknologi kan genskabe de slettede sms’er. Det er selvfølgelig grænseoverskridende for det fleste samt kan være en overtrædelse af straffeloven – og firmaerne der tilbyder servicen vil sjældent tage ansvar for at verificere telefonens ejer kontra den der indleverer. Det er dog sjældent noget der bliver til retslige tvister, men forholdene skaber ekstra arbejde for parret i den efterfølgende parterapi.

Hvad kan man gøre?

Det bedste parterapeutiske råd er umiddelbart at konfrontere og tale om det. Altså åbenhed og kommunikation. Vil man gå mere konkret til værks, kan man fx drøfte værdier, grænser og politikker for brug af internettet. Nogle aftaler således helt konkret hvor, hvornår, hvor meget, hvordan og til hvad man bruger internettet og de sociale medier. Hvis storforbruget/misbruget skyldes frustrerede behov i parforholdet, er det naturligvis også vigtigt at tale om den fremtid man ønsker sammen.

Hvis man ikke taler om det, er risikoen at partneren ikke kender dig og dine grænser, at det eskalerer og udvikler sig til et larmende tabu. Men det kan være svært og opleves som en risiko at tale om det. I så fald eller i fald man har forsøgt og det er gået galt, er det bedste at kontakte en parterapeut hurtigst muligt.

Hvad nu?

Er skaden sket, så gælder det som ved alm. førstehjælp: Stands ulykken – Førstehjælp – Skaf behandling. I kan også læse mere om kærlighed, parforhold og parterapi på www.parterapi-parterapeut.dk. Ønsker I parrådgivning eller en konsultation i parterapi, så ring 6166 1900.

Hvis du kan lide denne artikel, er du velkommen til at dele den via Share nedenfor. Ønsker du at blive tilmeldt bloggen/nyhedsbrevet og at modtage besked når der er nye artikler og værktøjer på bloggen, kan du sende en mail. Du kan også følge med på www.facebook.com/parterapi.parterapeut.

Kasper Larsen
Familie- og parterapeut
© Kasper Larsen, 2014. All rights reserved.