Skip to main content

De 36 spørgsmål der kan gøre dig forelsket

Førstehjælp til parforholdet > Gnisten > 2 tips til parforholdet

  • Hvordan genfinder man kærligheden i parforholdet med parterapi?
  • Hvordan kan man med parterapi forelske sig igen i sin partner?
  • Hvordan kan parterapi udvikle sårbarhed og åbenhed i parforholdet?
  • Hvordan skaber man gnisten i parforholdet og sexlivet?
  • Hvordan udvikler man parforholdet ved parterapi og få øvelser?
  • Hvordan kan 36 spørgsmål udvikle relationen og kærligheden i parforholdet?

Gratis værktøjskasse til parforholdet ved parterapi

Nedenfor finder du de 2 øvelser og 36 spørgsmål, du skal stille for at blive forelsket.

De 36 spørgsmål kan både anvendes forebyggende og behandlende i forhold til jeres parterapi hos Parterapi-parterapeut.dk samt jeres egen proces derhjemme.

Denne værktøjskasse er samtidig femte kapitel i den eBog, I gratis får med på rejsen ved Parterapi-parterapeut.dk’s Koncept i parterapi eller ved ved køb af et Par-tjek.

PARTERAPI HANDLER OM LYKKE OG KÆRLIGHED

Mange der søger parterapi hos Parterapi-parterapeut.dk i København, søger ikke kun parterapi fordi der er problemer i parforholdet. De søger også parterapi for at få en god start på parforholdet, for at tage tingene i opløbet, forebygge og undgå at der opstår problemer.Endeligt er der en kategori af klienter, der søger parterapi fordi de er interesseret i personlig udvikling og et bedre parforhold samt at forstå dem selv, partneren, deres ophav, håb og drømme.

Uanset hvornår der søges parterapi, er målet som ofte fælles for alle. De søger en sund relation i et godt parforhold med lykke, kærlighed og plads til individet i fællesskabet. Nedenfor mere om parterapi ved de forskellige faser i parforholdet samt brugen af Arthur Arons værktøj med de 36 spørgsmål, der kan sikre kærligheden, gnisten og forelskelsen i parforholdet.

DIALOG, PARTERAPI OG PARFORHOLDS FASER

Dating og parterapi

Det er stadig en forholdsvis ny trend, men der er flere og flere par der søger psykoterapi, imagoterapi eller parterapi ved dating – for at få en god start på parforholdet. Det er for det første vigtigt at få afsluttet datingfasen ordentligt og at komme helt ud af tidligere parforhold samt at få færdigbearbejdet evt. sorg og kærestesorg. Og så selvfølgelig at undgå, at man kommer til at flakke eller at overskride hinandens grænser i form af utroskab. Endelig er det relevant at kende sig selv og forstå hvilke partnere man søger og hvilke partnere man reelt har en tendens til at tiltrække.

Til det er imagoterapi for singler et eminent værktøj. Og hvis du allerede er ved at indlede et nyt parforhold, kan du tage partneren med til imagoterapi for samme pris – til det der så bliver imagoterapi for par. På den måde kan I skabe en god og sikker start samt skabet et parforhold på første klasse – det kærlige, dynamiske og levende parforhold. Der er også mange individuelle klienter, der spørger om vejledning til dating. Hvad man fx skal spørge om og tale om på sin date for at lære hinanden bedre at kende og for at komme tættere på hinanden. Her er et godt værktøj de 36 spørgsmål. Det kan du læse mere om nedenfor.

Parforholdets hamsterhjul og parterapi

Siden har de fleste parforhold det med at stagnere. Forelskelsen ophører, gnisten forsvinder og sexlivet aftager, hverdagen træder ind og hamsterhjulet tager over. Kommunikationen og dialogen er ikke længere så levende. Der kan opstå afstand, problemer og skænderier eller også begraves problemerne og skænderierne i afstand og kulde. Det kan trigge individuelle psykologiske og tilknytningsmæssige problemer eller med tiden medføre stress angst og depression, skabe alkoholproblemer i parforholdet, føre til utroskab eller lede til skilsmisse – hvis det ikke tidsnok tages alvorligt.

Det kan lyde negativt, men det er jo disse scenarier jeg dagligt ser som parterapeut i parterapien. Altså parforholdet på tredje klasse – parforhold i stagnation eller par som lever separat – ‘separate living’ og ‘miserable married’. Som med tiden enten imploderer i tristhed/depression eller eksploderer skænderier/skilsmisse. Parforhold der i tide kan reddes med lidt dialog, parterapi og eksempelvis værktøjet med de 36 spørgsmål, der kan bringe jer tættere på hinanden, skabe indsigt og få forelskelsen til at genopblomstre.

Sexologisk parterapi

Imens problemerne står på, skændes nogle så det brager samtidig med at sexlivet er forrygende. For de fleste stopper seksuallivet dog hurtigt eller sidenhen. De ender med ‘separate living’ og undgår at tale om problemerne, parforholdet, kærligheden, samlivet og sexlivet.

Men da de fleste på et tidspunkt savner sexlivet, er der mange der så søger sexologisk samtaleterapi. Seksualiteten kan dog sjældent stå alene. Størstedelen foretrækker også en eller anden form for dialog, nærhed, intimitet og sårbarhed i forbindelse med sexlivet. Her kan værktøjet med de 36 spørgsmål, være et godt supplement. Se også værktøjet for kærlighedens geometri.

DET LYDER TOSSET, MEN DE 36 SPØRGSMÅL KAN GØRE DIG FORELSKET

Parterapi og dialog får kærligheden til at vokse

Uanset hvor I er i jeres parforhold og proces, så er dialogen afgørende for parforholdet, dets udvikling og overlevelse. Uden dialog, nærvær og intimitet bliver parforholdet til en institution. Parterapi er baseret på, at det er dialogen der får kærligheden til at vokse samtidig med at dialogen hjælper os til at forstå os selv og hinanden.

På den måde bliver vi i stand til at løse de værdikonflikter og daglige problemer der opstår i parforholdet samt at bygge bro til en fælles fremtid. Dernæst er det i den dybe dialog at nærheden, empatien, samhørigheden, tosomheden og fortroligheden opstår. Det er nogle af de grundlæggende parametre i et godt parforhold og det der gør at de 36 spørgsmål kan få dig tættere på din partner.

Sårbarhed, handling og parterapi

Men dialogen opstår ikke af sig selv. Hverken derhjemme eller i parterapien. Dialog, tillid og nærhed kræver initiativ, nysgerrighed, åbenhed og sårbarhed. Det er det samme med kemi. Kemien eller gnisten er heller ikke noget der bare er der eller ikke.

At kalde parterapien, parforholdet eller kærligheden for kemi, er groft sagt det samme som at generalisere, mystificere og lægge ansvaret fra sig. Ansvaret for hvordan man tolker, kommunikerer og relaterer sig til hinanden. Hvordan man opfatter og tænker, hvilke tilstande og følelser man skaber samt hvilken attitude, kommunikation og adfærd man lægger for dagen og hvad man gør for at få sine ønsker opfyldt. Værktøjet med de 36 spørgsmål, er inklusiv parterapi en mulighed for bevidst at tage et initiativ og at skabe noget godt sammen i parforholdet.

Kemi, psykoterapi og parterapi

Kemi er altså noget vi skaber sammen via en samskabende proces og i det fælles felt, hvor begge parter medbringer deres ophav, energi, kommunikation og optræden. På samme måde er kærlighed heller ikke en følelse – om noget så mange følelser, medfølelse og det vi gør med disse følelser. Kærlighed er i virkeligheden et ønske og en handling. Et ønske om partnerens lykke og en handling, der sigter mod at gøre partneren glad. Medfølelse handler om interesse, forståelse, tålmodighed, rummelighed og velvilje i forhold til partnerens psykologi, karaktertræk, kontaktmønstre, tilknytningsproblemer og smerte inkl. svage sider, mangler og fejl.

Så hvor kærligheden sigter mod partnerens glæde, sigter medfølelsen mod et ønske om at støtte partneren i at finde vej ud af smerten. Parterapi er således ikke kun parterapi, men en form for relationel og systemisk psykoterapi, hvor der helhedsorienteret og på skift arbejdes med individets og parforholdets psykologi i et sigte mod lykke og heling. Parterapi gør det dog sjældent alene. I er selv nød til selv at skabe forandringen. Derfor kan de 36 spørgsmål, der der fik forsøgspar til at forelske sig og at blive gift seks måneder efter forsøget, være et godt supplement for at genskabe og udvikle kærligheden og medfølelsen.

HER ER DE 36 SPØRGSMÅL DU SKAL STILLE FOR AT BLIVE FORELSKET

Arthur Arons 36 spørgsmål til nærhed, forelskelse og kærlighed

Kærlighed skabes således på basis af dialog og handling. Det er sjældent at vi bare rammes af lynet og pludseligt bliver forelskede. Det er mere en dialogisk og samskabende og proces, hvor begge parter har en rolle og et ansvar. Bl.a. for at kende sig selv og hinanden samt for at for bevare tiltrækningen og tilknytningen, så parforholdet kan fungere.

Arthur Arons forskning bag de 2 øvelser og 36 spørgsmål

Nogle af de ting man fx kan tale om er karakter, sind, fortid, opvækst, familie, tidligere relationer, overbevisninger, værdier, drømme og mål. Det omfatter også at dele ud af sig selv, om sin indstilling til parforholdet, tilgang til livet og reaktioner på partneren. Det er vigtigt at spørge ind til hinanden og at lytte, for det viser interesse og gør at man kommer tættere på partnerens og sin egen personlighed. På baggrund af psykolog Arthur Arons forskning er der udviklet 2 øvelser og 36 spørgsmål I kan stille hinanden. Se også værktøjet de 7 gyldne regler for 2 der lever sammen.

Download de 36 spørgsmål og genfind gnisten, forelskelsen og kærligheden

Øvelserne og de 36 spørgsmål inkl. en række andre værktøjer, persontest, parforholdstest og kærlighedens fem sprog finder I Parterapi-parterapeut.dk’s hjemmeside under Parforholdstest. Hvis din partner ikke er dansktalende, så findes de 36 spørgsmål på siden for parterapi på engelsk. God fornøjelse!

Af Parterapi-parterapeut.dk

I enhver krise er der en mulighed og en læring.
Parterapi-parterapeut.dk i København hjælper med at gøre snublesten til trædesten.

Konsultation i psykoterapi, imagoterapi og parterapi

Du kan læse mere om effektivt koncept i parterapi og parterapi på engelsk.
Eller booke konsultation i parterapi, imagoterapi eller psykoterapi på tlf. 61661900.
Hvis du kan lide denne artikel/blog, kan du dele via Share nedenfor
eller at forwarde linket: blog.parterapi-parterapeut.dk/#post65.
Er du ikke tilmeldt bloggen om parforhold og parterapi, kan du sende en email:
www.parterapi-parterapeut.dk/please-call-me-once.html
Eller at RSS’e via ikonet nederst i kolonnen til højre.

Tips til parforholdet og kærligheden

Du kan også følge med på: www.facebook.com/parterapi.parterapeut

Eller på: www.twitter.com/Parterapeuten

Eller: http://plus.google.com/115591983982998045497

Eller: www.instagram.com/parterapi

Skrevet af
december 27, 2018